A inteles el ca primeste o noua sansa, poate ultima, de a deveni acel sef de stat pe care, pina acum, doar l-am intrezarit?

Isteria si fanatismul tipice anilor ’90 pe care le-a redesteptat suspendarea din functie a lui Traian Basescu ne ascund progresiv adevarata miza a acestui dosar politic. Care nu este nici propagandistica „schimbare la fata" a Romaniei, nici linistitoarea „victorie a democratiei" asupra „factorului perturbator". Sa fim seriosi: nici un om matur si de buna-credinta, care judeca detasat ultimele evolutii, nu poate crede ca acum se confrunta „salvatorul" cu cei 322 de „tradatori". Aceasta batalie politica este pe cit de exceptionala, pe atit de… normala.

Cu adevarat important in perspectiva, foarte probabila, a intoarcerii presedintelui la Cotroceni este raspunsul la intrebarea „ce a inteles Basescu din povestea suspendarii". A inteles el ca primeste o noua sansa, poate ultima, de a deveni acel sef de stat pe care, pina acum, doar l-am intrezarit? Sau va continua in acelasi stil, ba chiar mai abitir, antagonizind complet cele doua tabere deja formate? Va realiza el, oare, ca insistenta in a-i diaboliza pe cei de alta parere nu rezolva problemele din Justitie si nu-i „arde" citusi de putin pe corupti?

Din pacate, recentele sale discursuri ne arata ca Basescu se radicalizeaza in loc sa se intelepteasca. A cere electoratului sa aleaga intre o Romanie „a lui Patriciu, a lui Iliescu si a lui Geoana" si o Romanie „a romanilor", asa cum a facut in Spania, ridica mari semne de indoiala asupra putintei sale de a fi presedintele tuturor, capacitate pe care, de altfel, n-au avut-o nici Iliescu, nici Constantinescu. S-o spunem simplu: Basescu n-a fost un bun presedinte. N-a fost nici macar presedintele care ar fi putut sa fie. Si-a exploatat pina la saturatie latura agresiv-conflictuala si a zeflemisit orice constructie rezultata din dialog. A lovit fara sa mai vindece si a atacat fara sa ocupe teritoriul cucerit.

Va putea sa se schimbe? Are si potential de a coagula, nu numai pe cel dizolvant? Iar daca il are, va gasi puterea de a face uz de el? Mai mult de jumatate dintre romani au in continuare incredere in aceasta banuiala: ca omul ales in fruntea statului poate mai mult, ca n-a dat totul (vorba comentatorilor sportivi) si ca merita inca o sansa. Riscul e major: parasit de consilierii lucizi si furat de sloganuri naive de tip „I love you, Base" sau „Cu Base pina la moarte", omul Basescu il poate suspenda definitiv pe presedintele Basescu.