Salvamarii se pling ca primesc sume mici de la buget, in conditiile in care, anual, salveaza sute de vieti.

Guvernul a alocat in acest an aproape aceleasi fonduri ca si anul trecut pentru serviciul salvamar de pe litoral, numai ca, spre deosebire de 2006, din acesti bani vor trebui amenajate si punctele de prim ajutor. Consiliului Judetean Constanta ii vor fi alocati 1.575.000 de lei pentru asigurarea serviciilor de salvare acvatica si a punctelor de prim ajutor din localitatile Navodari, Constanta, Eforie, Costinesti, Mangalia si Limanu.

Suma a fost acordata pe baza notelor de fundamentare ale Directiei Dobrogea - Litoral Apele Romane (DADL) pentru serviciul de salvamar, respectiv ale Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) pentru punctele de prim ajutor. DADL a estimat ca, pentru acest serviciu, sint necesari 1.388.914 lei, iar ASP a solicitat 94.000 de lei.

Serviciul salvamar, care a fost concesionat in 2004 catre mai multe firme private, a avut alocat anul trecut un buget de 1.500.000 de lei. George Lipoveanu, directorul general al salvamarilor din sudul litoralului (plaja dintre Olimp si Vama Veche), ne-a spus ca serviciul de salvamar a functionat in 2006 „cu frina de mina trasa".

La fel se va intimpla si in acest an, daca nu si mai rau, anticipeaza Lipoveanu. „Normele prevad puncte de lucru ale salvamarilor din 300 in 300 de metri", a declarat el, ceea ce ar insemna ca numai in sudul litoralului ar trebui sa fie 170 de salvamari. Anul trecut, numarul salvatorilor a fost de 120, organizati in 54 de puncte de salvamar, mult prea putini, a adaugat Lipoveanu, daca se au in vedere lungimea plajei si conformatia ei.

„Am vazut ca banii multi s-au dat anul acesta tot pentru Mamaia, pe o plaja unde sint suficiente trei foisoare. Daca ai o ambarcatiune rapida, o salupa, strabati toata zona in citeva minute. In sud nu ai cum sa acoperi toata portiunea doar cu citeva foisoare pe o distanta de 36 km"‚ a mai aratat seful salvamarilor.

Nici cu impartirea banilor pentru punctele de prim ajutor nu este de acord George Lipoveanu. „Nu vrem ca serviciul nostru sa fie pus laolalta cu punctele de prim ajutor. In legislatie se specifica faptul ca de aceste puncte de prim ajutor sa se ocupe concesionarii plajelor. Si nu putem compara un punct de prim ajutor, in care un asistent sta citeva ore pe zi si mai ia o tensiune unui turist, cu serviciul nostru, care implica zeci de ambarcatiuni", a adaugat Lipoveanu.

Sumele de la buget pentru salvamar si punctele de prim ajutor au fost distribuite astfel: Constanta si Mamaia - 464.000 de lei; Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Cordon, Saturn si Mangalia - 395.000 de lei; Eforie Nord si Eforie Sud - 277.000 de lei; Navodari - 148.000 de lei; Costinesti - 127.000 de lei. Restul de 164.000 de lei vor reveni statiunilor 2 Mai si Vama Veche.

In acest sezon estival, pe litoralul romanesc vor fi infiintate 20 de puncte de prim ajutor: cite unul la Navodari si Costinesti, doua la Limanu, trei la Eforie, cinci la Mamaia si opt la Mangalia.