Numarul persoanelor care au incercat sa treaca ilegal frontiera, in primele patru luni ale anului 2007, este de doua ori mai mare comparativ cu perioada similara a anului trecut. Principala destinatie a migrantilor sunt tarile Uniunii Europene unde s
Numarul persoanelor care au incercat sa treaca ilegal frontiera, in primele patru luni ale anului 2007, este de doua ori mai mare comparativ cu perioada similara a anului trecut. Principala destinatie a migrantilor sunt tarile Uniunii Europene unde sunt asteptate de rude sau cauta un loc de munca mai bine platit. Potrivit Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, in primele luni ale anului 2007, politistii au depistat 36 de persoane ascunse in mijloace de transport, care intentionau sa treaca ilegal frontiera, majoritatea cetateni moldoveni, descoperiti in punctele de frontiera din judetele Arad, Bihor si Satu Mare, zona denumita de migranti "poarta catre Europa". Persoanele prinse de oamenii legii la iesirea din Romania, majoritatea cetateni din Republica Moldova (20 de persoane), au declarat ca s-au ascuns in mijloacele de transport deoarece nu aveau documente legale pentru a parasi tara. In aceeasi situatie au fost identificati si romani (fara documente de calatorie, minori fara acordul parintilor, persoane care au comis infractiuni pe teritoriul Romaniei sau al altei tari). Mijloacele de transport preferate de migranti sunt trenurile internationale (in podul vagoanelor, sub banchete), TIR-urile (in cabine, printre marfurile transportate) sau autoturismele (sub banchete, in portbagaj). Potrivit autoritatilor, migrantii considera aceasta metoda mai putin riscanta decat legitimarea cu un document fals sau trecerea pe jos sperand ca "ascunzatoarea" ii va proteja de controalele politistilor. Unii dintre migranti incearca sa treaca ilegal frontiera pe cont propriu - profitand de anumite conjucturi favorabile (restrictii de viteza ale trenurilor, pe anumite portiuni, stationari ale TIR-urilor), apeleaza la sprijinul altor persoane care primesc pentru aceste "servicii", in medie aproximativ 1500 de euro.
n


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.