O automacara s-a rasturnat, ieri, in jurul orei 11, in apropiere de podul Basarab din Bucuresti. Primele investigatii ale accidentului arata ca utilajul s-a dezechilibrat din cauza ruperii unui dispozitiv de sprijin. In cadere, bratul macarelei a agatat un cablu electric si mai multe cabluri telefonice si a ramas proptit in gardul fabricii de bere Grivita. O persoana s-a aflat in raza de actiune a utilajului, potrivit martorilor, cand acesta a cazut.
Automacaraua, care apartine firmei GE Con Prod SRL, descarca un container-rezervor (necesar prepararii unei mixturi de betonita ce se utilizeaza in foraje) dintr-un autotren, pe santierul pasajului Basarab, pe soseaua Orhideelor, intre fabrica de bere Grivita si complexul IDM. Potrivit martorilor dar si a comisarului Ioan Bahna (Sectia 3), sosit la locul accidentului, utilajul s-a dezechilibrat datorita ruperii unei cale (un element de sprijin al automacaralei, acele talpi de otel care raman fixate pe pamant in timp de utilajul lucreaza), primele concluzii indicand vina operatorului utilajului. Bratul intins al macaralei (de tip Hydrom 16 t) s-a prabusit peste gardul fabricii de bere Grivita, rupand un cablu electric si mai multe cabluri telefonice. Nu au existat victime insa, potrivit martorilor, zona de lucru nu era protejata, astfel ca bratul macaralei a cazut la mica distanta de o persoana aflata in acel moment pe trotuar. "Trecusem de macara si deodata ne-am pomenit cu varful in spatele nostru", ne-a declarat un barbat.
Operatorul macaralei, Florea Coltan, a spus ca utilajul a cazut datorita ruperii unei cale in timp ce ridica un container. Macaraua, a adaugat Coltan, este fabricata in 1984 si are reviziile la termen, cartea tehnica in regula, fiind avizata si de ISCIR. Politistii de la Brigada de Politie Rutiera l-au testat pe Florea Coltan cu aparatul etilotest, rezultatul fiind zero. In jurul orei 13.30 o alta automacara si un excavator au sosit la locul accidentului pentru a elibera zona. Nu de tot, pentru ca pentru redresarea utilajului prabusit era nevoie de o alta automacara, mai puternica, ce urma sa soseasca. Reprezentantii ISCIR si ai Inspectoratului Teritorial de Munca Bucuresti au demarat o ancheta. Viceprimarul Capitalei, Razvan Murgeanu a declarat ca din primele indicii, accidentul s-a datorat "proastei calari a macaralei". (Tudor BORCEA)