Taierea a 6% din CAS incepind cu 1 ianuarie nu mai e o certitudine, desi premierul Calin Popescu Tariceanu o promisese.

Sebastian Vladescu a spus ieri ca diminuarea CAS ar putea fi efectuata etapizat, in 2008 si in 2009.

Premierul anuntase o reducere cu 6% a contributiilor platite de angajat, incepind cu 1 ianuarie. Vladescu, acum secretar de stat la Finante, spune ca inca se calculeaza ca reducerea s-ar putea face in 2008 si 2009 si ca nu se stie cit se va taia de la angajator si cit de la angajat. Ieri, si ministrul Muncii l-a contrazis pe premier: ar trebui ca reducerea sa-i vizeze pe angajatori.

Desi Guvernul a sustinut reducerea contributiilor la asigurarile sociale (CAS) cu 6% incepind de anul viitor, din cota platita de angajat, nimic nu mai este sigur in acest moment. Nici procentul, nici daca de reducere va beneficia angajatul sau angajatorul, nici daca reducerea va fi facuta doar in 2008 sau in 2008 si 2009. Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Sebastian Vladescu a declarat ieri ca inca se fac calcule. „Reducerea CAS s-ar putea opera si in 2008, si in 2009. In iunie va aparea prima forma a proiectului de buget pe 2008. Atunci va exista o propunere concreta in ceea ce priveste aceasta reducere. Se va stabili cit la angajat si cit la angajator. In schimb, data la care se va produce reducerea CAS va fi sigur 1 ianuarie 2008. Guvernul are ca obiectiv reducerea cu 6%", a spus Vladescu. El a mai afirmat ca ministerul inca face calcule sa vada daca bugetul poate suporta aceasta intentie a Guvernului.

Declaratiile de ieri ale lui Vladescu le contrazic pe cele ale premierului Tariceanu, facute pe 23 aprilie. Tariceanu ceruse imperios Ministerului Muncii si celui de Finante sa gaseasca solutii pentru scaderea cu 6% a CAS platite de angajat, incepind cu 1 ianuarie 2008. Nu doar Vladescu il contrazice acum pe premier, ci si ministrul Muncii, Paul Pacuraru. El a spus ieri ca reducerea de 6% ar trebui sa se faca din contributia platita de angajator, pentru ca acest lucru ar favoriza activitatea firmelor.

Mai multe organizatii patronale au spus in trecut ca, in varianta reducerii cu 6% din contributia angajatului, salariatii vor vedea automat o crestere a lefurilor cu acest procent. In varianta in care reducerea ar fi operata din cota angajatorului, aceasta crestere poate sa nu fie automata pentru toata lumea. Eventuala reducere a CAS cu 6% inseamna un minus la veniturile bugetare de 1% din PIB, adica 4-5 miliarde de lei. Cea mai mare pierdere ar urma sa apara la fondul public de pensii, care s-ar putea vedea cu un deficit de circa trei miliarde de lei.

Vestea buna e ca taxele nu vor creste. Vladescu a declarat ca nici anul acesta, nici anul viitor nu va creste nici un impozit la nivel central si nici nu vor aparea altele noi. Asta pentru ca, dupa un inceput de an mai greu, incasarile bugetare si-au revenit catre 99,35% din sumele prognozate.