Cei aproximativ 900 de angajati ai uzinei de elicoptere IAR Ghimbav au intrat in greva generala ieri, nemultumiti de rezultatul negocierilor cu AVAS privind platile compensatorii.

„Se sta la lucru, dar nu munceste nimeni. Se joaca tenis cu piciorul sau carti", a spus Arpad Suba, liderul Sindicatului Liber ICA Ghimbav. Societatea are comenzi de onorat, iar oprirea lucrului va afecta cu siguranta uzina, a mai spus Suba. „Daca azi nu doare, miine sigur va durea, pentru ca avem mult de lucru si multe contracte ferme. Depinde de AVAS, care spune ca greva este nejustificata. Noi zicem ca este justificata, iar AVAS stia de revendicarile noastre inca din 2006", a mai afirmat Suba.

Sindicatul Liber ICA solicita, in cazul privatizarii, acordarea a 20 de salarii compensatorii medii brute pe societate pentru cei cu virsta sub 35 de ani, 30 de salarii compensatorii pentru cei cu virsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani si 40 de salarii compensatorii pentru cei de peste 45 de ani. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) precizeaza ca si in actualul Contract Colectiv de Munca sint prevazute plati compensatorii in cuantum de 6, 8, 10 sau 12 salarii medii nete pe economie, in functie de vechimea in munca.