Primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, a facut din competitia de Formula 3 Grand Prix Master o afacere a PD-ului. Una dintre cele trei firme care lucreaza la traseul de 3,2 kilometri, atat cat masoara circuitul, este patronata de un "amic" de-al presedintelui suspendat, Traian Basescu. Este vorba de firma Pa&Co International, firma abonata de ani buni la contracte grase pe banii statului si care este condusa de prietenul lui Basescu, Costel Casuneanu. Acesta se poate mandri cu cele mai multe contracte atribuite de Ministerul Transporturilor, cand acesta era condus de oamenii PD-ului, fara licitatie, pentru repararea drumurilor distruse de inundatii. Pe banii contribuabililor, Casuneanu a primit nu mai putin de 31 de astfel de contracte. Omul de afaceri nu a ramas insa dator fata de presedintele suspendat, in urma afacerilor facute impreuna Basescu s-a ales cu un teren de lux in centrul Capitalei si cu o limuzina Mercedes. Asta ca tot presedintelui ii sunt tare dragi expresiile "baieti destepti", "cercuri de interese" sau "oligarhi" ori "cercuri mafiote".
"Amicul" Casuneanu
Basescu a achizitionat in anul 2000, un teren rezidential de 3700 m.p. in Bucuresti, pe Aleea Privighetorilor, cu suma de 1,4 miliarde lei - echivalentul a circa 50.000 dolari (un pret de sase - sapte ori mai mic decat cel practicat pe atunci in zona). Cel care era imputernicit sa vanda era un anume Nicolae Peticila. Acest nume apare si intr-un alt contract de vanzare-cumparare a unei alte suprafete de teren, aflata in continuarea terenului lui Basescu, semnat in aceeasi perioada. In acest contract, Peticila impreuna cu alte trei persoane vand tot un lot de 3708 metri patrati lui Costel Casuneanu. Astfel, ca prin minune, Basescu a devenit vecin de teren cu multi-miliardarul Costel Casuneanu. De la acesta, Basescu a cumparat si un autoturism de lux, Mercedes, la pretul declarat de 13.000 dolari. Presedintele suspendat a vandut terenul la 14 octombrie 2002 cu suma de 12 miliarde de lei vechi (echivalentul a 360.000 dolari - un pret de noua ori mai mare decat cel de achizitie) unei femei din Oituz, localitatea de resedinta a amicului Casuneanu.
Orban semnaleaza ilegalitati
Potrivit ministrului Transporturilor Ludovic Orban, lucrarile in valoare de aproximativ 20 de milioane de euro au fost atribuite prin negociere directa. "Astfel se incalca grav Ordonanta 34, dar asta nu mai conteaza, nici lege, nici nimic, atunci cand vine vorba de prietenii lui Basescu", a declarat Orban. El a mai spus ca pentru amenajarea zonei pentru concursul international de automobilism nu exista autorizatii si avize de mediu, conform legii. Ziarul ZIUA a prezentat pe larg, zilele trecute faptul ca municipalitatea nu a catadicsit nici macar sa obtina autorizatiile necesare de la doua primarii de sector, in administratia carora se afla trenurile care vor fi folosite pentru cursa auto. La toate aceste acuze, Videanu a reactionat printr-un comunicat de presa de toata jena: "Toate amenajarile necesare pentru desfasurarea competitiei, in conditiile de securitate cerute de Federatia Internationala de Automobilism (FIA), inclusiv asfaltarile necesare pentru zonele de franare, sunt executate in contul organizatorului evenimentului sportiv, fara niciun fel de implicare financiara din partea PMB sau a oricarei alte institutii publice aflate in subordinea acesteia". Despre autorizatiile lipsa, taierile irationale de arbori, distrugerea gardurilor si a spatiilor verzi, nici o vorba. Aceeasi tacere si in cazul atribuirii directe a lucrarilor, unei firme condusa de prietenul si partenerul de afaceri dubioase a lui Basescu. Explicatia puerila ca primaria nu plateste nici un ban pentru organizarea curselor de masini nu sta in picioare. Cine le-a dat voie firmelor care lucreaza la circuit sa taie copacii si sa distruga spatiile verzi, pe hectare bune, fara nici o autorizatie? Sau cine ii va despagubi pe contribuabili pentru faptul ca nu pot circula pe soselele din vecinatatea Palatului Parlamentului. Si intrebarile fara raspuns pot continua. In tot acest rastimp, Videanu este preocupat strict de campania pentru referendumul din 19 mai, fara sa ii pese de cei care l-au votat.
Falsi proprietari de locuinte, arestati
Tribunalul Sibiu a emis, ieri, mandate de arestare pentru 29 de zile impotriva a doi frati din Resita. Ei sunt acuzati ca au inselat mai multi sibieni carora le-au vandut apartamente care nu le apartineau, prezentand acte de proprietate si de identitate false. Potrivit procurorilor, cei doi frati au vandut un apartament din Sibiu, care nu le apartinea, unui cumparator de buna credinta, pentru suma de 26.000 de euro si au incheiat un contract de imprumut cu o alta persoana, pentru suma de 32.000 de euro, garantand cu un alt apartament din Sibiu pentru care au prezentat acte de proprietate false, dar si acte de identitate contrafacute, precizeaza Mediafax. Cei doi sunt cercetati pentru comiterea aceluiasi gen de infractiuni in mai multe judete ale tarii. Anchetatorii trebuie sa stabileasca intreaga activitatea infractionala a celor doi si sa afle daca au avut complici pentru falsificarea documentelor. (O.R.)
Admitere facila in magistratura
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va discuta, astazi, necesitatea promovarii unei Ordonante de Urgenta a Guvernului privind admiterea in mod exceptional in magistratura. Prin acest proiect legislativ se doreste rezolvarea problemei posturilor vacante din sistem. Astfel, absolventii de Drept ar putea deveni mai usor procurori si ar putea fi eliminata conditia de cinci ani vechime juridica necesara pentru admiterea in sistem, ca masura exceptionala, pe durata determinata. Potrivit Mediafax, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Anton Pandrea, a declarat intr-o conferinta de presa din 21 martie, ca o asemenea initiativa legislativa se impune in conditiile in care la examenul organizat in 10 decembrie 2006, pentru admiterea in magistratura, din cele 30 de posturi de judecator la Judecatorii si 50 de posturi de procuror la Parchetele de pe langa acestea, doar sapte magistrati - patru procurori si trei judecatori - au putut fi recrutati. Pandrea explica atunci ca se intentioneaza promovarea unui act normativ prin care sa fie recrutati si cei care au absolvit facultatile de Drept, care sa beneficieze de o pregatire scurta in urma careia sa poata fi repartizati Parchetelor. (O.R.)
Mazare castiga procesul taxelor
Primaria Constanta a castigat ieri procesul cu Prefectura privind "taxele speciale", printre care si cea de bariera din statiunea Mamaia. Primarul Radu Mazare a anuntat, intr-o conferinta de presa, ca a castigat procesul intentat de prefectul Danut Culetu, dupa ce acesta a atacat in instanta mai multe taxe speciale aprobate de administratia locala. Potrivit edilului, citat de Rompres, prin reintroducerea taxelor speciale, in bugetul local vor intra aproximativ 11.000.000 lei anual, bani care vor putea fi folositi pentru derularea unor proiecte de dezvoltare. "Vom putea relua si seria spectacolelor in statiunea Mamaia, precum si irigarea spatiilor verzi", a declarat Mazare. Prefectul Danut Culetu asteapta sa primeasca decizia scrisa a instantei si motivele care au stat la baza ei, dupa care va formula recurs. (A.G.)