Victoria conservatorului Sarkozy, atat de entuziast salutata de electoratul sau si de mari lideri politici din intreaga lume, a fost marcata si de sporadice proteste stradale, amintind de atmosfera agitata din toamna lui 2005.
In cadrul protestelor, organizate duminica noaptea pe intreg teritoriul Frantei, au fost incendiate 367 de vehicule si s-au operat 270 de arestari, dintre care, 136 in provincie, 46 la Paris si 88 in restul regiunii Ile-de-France, zona pariziana. Incidente intre manifestanti si politie s-au semnalat, in special, la Paris, Nantes si Lyon. Un angajat al postului public de radio polonez a fost ranit usor, cand grupuri de tineri au atacat cu obiecte metalice, sticle si casti de motociclist o masina de transmisie a Polskie Radio, care stationa in piata Bastille, noteaza Reuters.
Presedintele ales al Frantei a primit numeroase felicitari - de la Jacques Chirac, cel care ii va preda stafeta peste o saptamana, de la contracandidata sa, socialista Ségolène Royal, de la lideri europeni, dar si din partea sefului Casei Albe, George W. Bush, a premierului israelian, Ehud Olmert, si chiar a miscarii siite pro-iraniene Hezbollah. George W. Bush se va intalni cu Nicolas Sarkozy la summitul G8 programat sa se desfasoare in Germania, la inceputul lunii iunie, a anuntat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Tony Snow. Statele Unite intrevad oportunitati reale de cooperare cu Franta, in conditiile in care are un nou presedinte, a subliniat oficialul american. Relatiile dintre SUA si Franta au fost tensionate in ultimii ani, pe fondul divergentelor de opinii in problema irakiana, Jacques Chirac fiind unul dintre cei mai vehementi oponenti ai razboiului. Premierul roman, Calin Popescu Tariceanu, presedintele suspendat, Traian Basescu, si seful diplomatiei, Adrian Cioroianu, au salutat, de asemenea, alegerea lui Nicolas Sarkozy, exprimand speranta si vointa de a dezvolta, in continuare, traditionala buna relatie bilaterala cu Franta.
In timp ce, in randurile Partidului Socialist a inceput campania de cautare a unui "tap ispasitor" pentru infrangerea suferita de Ségolène Royal, Nicolas Sarkozy, a parasit, ieri, Parisul, pentru o vacanta de doua-trei zile, in compania sotiei sale, Cecilia, si a fiului lor, Louis. Membrii familiei au plecat cu doua masini diferite, fara a-si face publica destinatia.