Bulgaria ocupa locul trei in topul destinatiilor preferate de catre englezi pentru cumpararea unei case.

Piata imobiliara din Bulgaria devine tot mai populara in rindul cetatenilor UE . Bulgaria s-a plasat, in 2006, pe locul al treilea in clasamentul celor mai populare destinatii pentru achizitiile de proprietati realizate de englezi in strainatate, in urma Spaniei si a Frantei, depasind SUA, potrivit unei asociatii a specialistilor din domeniul proprietatilor internationale.

Aproape o treime dintre proprietatile achizitionate de britanici in 2006 sint localizate in Spania, urmata de Franta, cu o cota de 18,9%, si de Bulgaria, cu 7,7%, informeaza un comunicat al Association of International Property Professionals (AIPP). Proaspata aderare a Bulgariei la UE va contribui la cresterea numarului de achizitii imobiliare de catre britanici in tara vecina. „Este o pozitie foarte ridicata pentru o piata noua. Bulgaria inregistreaza, in continuare, unul dintre cele mai rapide avansuri, dar reprezinta o destinatie recunoscuta pentru cumparatorii britanici, iar recenta aderare la UE va contribui, probabil, la noi cresteri", se mai arata in comunicatul AIPP.

Expertii imobiliari romani nu isi pot explica fenomenul. „Nu pot sa imi explic aceasta preferinta a englezilor pentru Bulgaria, si nu pentru Romania. Din cite stiu, in Romania sint doar citeva fonduri de investitii din Anglia care cumpara astfel de proprietati", ne-a spus Liviu Ureche, expert imobiliar. Un motiv pentru care englezii aleg tara vecina pentru a cumpara proprietati, si nu tara noastra, pare sa fie pretul, care este mai mic cu citeva sute de euro pe metru patrat.

Pretul minim de achizitionare a unui apartament in capitala bulgara, Sofia, este de 650 de euro metrul patrat. In capitala Romaniei, Bucuresti, metrul patrat de apartament incepe de la 950 de euro, plus TVA. In orasul Varna, o garsoniera de 54 de metri patrati costa 34.000 de euro, un apartament cu doua camere, de 67 de mp, costa 64.000 de euro, iar unul cu trei camere costa aproximativ 74.000 de euro. Locuintele in ansambluri noi sint mai ieftine. In orasul Burgas, o garsoniera de 64 mp costa doar 21.700 de euro.

Bucurestiul sare de 1.000 de euro mp In Bucuresti, pretul unei garsoniere de 40 de metri patrati este de 50.000 de euro, iar proprietarii care cumpara un apartament cu doua camere, cu o suprafata utila de 55 mp, platesc in jur de 60.000-62.000 de euro. Proprietarii apartamentelor cu trei camere cer 75.000-85.000 de euro pentru instrainarea acestora. Daca apartamentul arata bine, adica are ceva imbunatatiri, pretul mai creste cu aproximativ 5.000 de euro. Un apartament cu patru camere, intr-un bloc construit dupa 1980, se comercializeaza intre 85.000 si 100.000 de euro. Preturile sint valabile pentru apartamentele confort I.