Comisia Europeana (CE) a imbunatatit previziunile privind cresterea economica a Romaniei in 2007 si 2008, ritmul prognozat pentru acest an fiind de 6,7%, usor mai ridicat chiar si decat estimarile autoritatilor de la Bucuresti.
Autoritatile eur
Comisia Europeana (CE) a imbunatatit previziunile privind cresterea economica a Romaniei in 2007 si 2008, ritmul prognozat pentru acest an fiind de 6,7%, usor mai ridicat chiar si decat estimarile autoritatilor de la Bucuresti.
Autoritatile europene au revizuit in crestere, in prognoza de primavara, publicata ieri, estimarile privind cresterea PIB in acest an la 6,7%, de la un ritm de 5,8% anticipat in prognoza anterioara, din octombrie 2006, transmite Mediafax. De asemenea, Comisia estimeaza o crestere economica de 6,3% pentru 2008, fata de 5,6% in prognoza de toamna. Estimarile Comisiei pentru acest an sunt chiar mai optimiste decat cele ale Comisiei Nationale de Prognoza, care a indicat un avans de 6,5% din PIB. Autoritatile de la Bruxelles au revizuit in crestere si prognoza privind cresterea PIB pe locuitor, cu un punct, la 7% in acest an si 6,8% anul viitor. Pe de alta parte, CE a revizuit in crestere si estimarile privind deficitul de cont curent al Romaniei, de la 11,8% din PIB la 12,1%, aratand ca cererea interna puternica si majorarea cheltuielilor bugetare sunt principalii factori determinanti. "Cererea interna puternica, sustinuta de avansul semnificativ al creditelor, de aprecierea monedei - care stimuleaza importurile - precum si de majorarea anuntata a cheltuielilor bugetare vor contribui probabil la o accentuare a deficitului de cont curent, estimat la 12,3% din PIB in 2008, in pofida majorarii transferurilor de fonduri comunitare si a remiterilor din strainatate", se arata in prognoza de primavara a Comisiei.
Cresc deficitele
Economistii Comisiei Europene arata ca deficitul comercial va ramane cauza principala a deteriorarii balantei de plati. Deficitul in comertul cu marfuri, in conditii FOB-FOB, a fost revizuit in crestere de la 13,4 miliarde de euro la 16,7 miliarde de euro pentru acest an si de la 15,8 miliarde de euro la 20,5 miliarde de euro pentru anul 2008. In consecinta, deficitul de cont curent va creste la 14,5 miliarde de euro, fata de 10 miliarde de euro in 2006 si prognoza anterioara de 12,7 miliarde de euro pentru 2007. Nivelul din 2008 a fost revizuit de la 15,2 miliarde de euro la 16,9 miliarde de euro. De asemenea, deficitul bugetar este vazut de la Bruxelles in crestere. Comisia Europeana a revizuit in crestere cu 0,6 puncte procentuale estimarile privind deficitul bugetar al Romaniei, la 3,2% din Produsul Intern Brut atat pentru 2007, cat si pentru 2008, pe fondul relaxarii politicii fiscale. "Bugetul pentru 2007 indica o expansiune prociclica. Ca o consecinta, deficitul ar putea creste la 3,2% din PIB, nivel estimat si pentru 2008. Pentru perioada analizata, veniturile din impozitele directe sunt estimate sa se majoreze, ca pondere in PIB, pe fondul conditiilor macroeconomice favorabile si a eforturilor continue pentru largirea bazei de taxare si pentru imbunatatirea colectarii impozitelor", se arata in prognoza de primavara a Comisiei.
Comisia Europeana atrage insa atentia ca relaxarea politicii fiscale va conduce la cresterea cheltuielilor, in special in ceea ce priveste salariile si cheltuielile de capital, desi o serie de dificultati ar putea sa impiedice aplicarea programului "ambitios" de investitii al Guvernului.
Inflatie in scadere
Comisia Europeana a revizuit in sens negativ estimarile privind cresterea medie a preturilor din Romania, anticipand pentru acest an un avans de 4,6%, iar pentru 2008 de 4,5%. In varianta prezentata in toamna anului trecut, autoritatile europene anticipau o inflatie medie de 5,1% in acest an si de 4,6% in 2008. "Inflatia medie va cobori, gradual, la circa 4,5% pana in 2008, in conformitate cu o politica monetara relativ restrictiva. De asemenea, reducerea preturilor importurilor, pe fondul aprecierii monedei nationale, si ajustarea lenta a preturilor administrate vor ajuta inflatia. Totusi, stimulii fiscali, avansul creditarii si evolutia salariilor din sectorul public vor genera presiuni asupra inflatiei din partea cererii", se spune in prognoza. Banca Nationala a Romaniei (BNR) anticipeaza pentru sfarsitul acestui an o inflatie calculata decembrie/decembrie de 3,7%, in scadere cu 0,9 puncte procentuale fata de prognoza anterioara. Pentru 2007, estimarile indica un nivel de 4,2%, in urcare fata de nivelul anuntat anterior, de 4,1%. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.