Pentru a permite cititorilor sa aiba colectia completa se va tipari si editia a 2-a din volumul I al colectiei ENCICLOPEDICA.

Tirajul de luni, 7 mai, al ziarului „Cotidianul" s-a epuizat ieri-dimineata in mai putin de doua ore.

Cele peste 50.000 de copii tiparite, fiecare insotita de primul volum din Colectia ENCICLOPEDICA, „Da Vinci. Arta si stiinta Universului", au fost insuficiente, cererea depasind cu mult asteptarile retelelor de distributie.

Vestea buna este ca, in urma sutelor de mesaje primite ieri, din toata tara, s-a decis ca la finalul seriei I a Colectiei ENCICLOPEDICA (ce va contine sapte monografii) sa apara a doua editie a volumului distribuit ieri, in asa fel incit toti cititorii care doresc sa poata avea colectia completa.

Un caz aparte s-a inregistrat la Cluj, unde, din cauza disfunctionalitatii interne a unuia dintre distribuitorii locali ai „Cotidianului", o parte dintre enciclopedii se vor distribui doar astazi, marti, 8 mai.

Primul volum din seria ENCICLOPEDICA a fost distribuit gratuit, in scopuri promotionale. In colectie urmeaza, luni, 14 mai, volumul „Egiptul. Tarimul uitat", care, impreuna cu ziarul „Cotidianul", va costa numai 9,9 lei (in conditiile in care editia similara costa, in Europa, minimum 8 euro, in functie de tara).

PRECIZARE DIN PARTEA REDACTIEI COTIDIANUL

Dragi cititori,Suntem onorati de interesul pe care il acordati Colectiilor COTIDIANUL.

Si va multumim ca ne sunteti alaturi.Vom incerca sa raspundem cat mai prompt semnalelor transmise de dumneavoastra (atat in editia online, cat si in editia tiparita de maine , 9 mai).

Va asiguram ca echipa COTIDIANUL se va stradui sa gaseasca solutiile cele mai bune, in asa fel incat toti cititorii nostri fideli sa poata avea colectia ENCICLOPEDICA, integral.Luni, 7 mai, au fost distribuite GRATUIT, in toata tara, peste 50.000 de exemplare din primul volum din Colectie.

Debutul acestei noi colectii a insemnat un efort financiar foarte substantial, care a fost facut fara ezitare, ca o investitie in ziar si in interesul publicului cititor.

Din pacate insa, un numar si mai mare de exemplare, desi ar fi fost de dorit, nu a putut fi tiparit in aceasta faza a proiectului.

Asta deoarece pretul real al fiecarei mini-enciclopedii depaseste chiar si valoarea la care va fi comercializata (9,9 RON, cu tot cu ziar).In plus, tirajul fixat a fost mult peste estimarile retelelor de distributie si a fost acceptat cu greu de unele dintre acestea: e greu de crezut ca romanii au o asemenea apetenta pentru cultura generala, nu-i asa? La fel de greu a fost, la inceput, si cu Colectia LITERATURA. Care este acum un succes de necontestat.Desi numarul reclamatiilor sosite pana azi nu depaseste 200 (adica sub 0.5% raportat la tirajul difuzat), ne cerem iertare pentru eventualele neplaceri pe care le-ati avut in incercarea de a procura primul volum din ENCICLOPEDICA (probabil, multi dintre dumneavoastra nu au reclamat acest lucru).Acestea decurg nu doar din faptul ca foare multi cititori s-au grabit sa isi procure (sau "rezerve" prin intelegeri directe cu vanzatorii de ziare) din timp acest prim volum, ci si din cauza ca unele persoane au cumparat mai multe ziare, din motive diverse. Fie de buna credinta (pentru colegi de birou sau vecini) fie pentru a putea specula, ulterior, asa cum reclama deja unii cititori.Pentru a impiedica sau macar a reduce acest fenomen (specific pietei noastre...) vom ajusta tirajul rapid, in functie de cererea reala, la urmatoarele editii care vor costa 9.9 RON (cum s-a intamplat, de altfel, si la colectia Literatura, care a ajuns, progresiv, de la 30.000 la peste 50.000 de exemplare saptamanal). In plus, facem un apel catre cititorii Cotidianul sa nu incurajeze specula, si sa nu accepte nicio editie din seria ENCICLOPEDICA la supra-pret sau fara a fi insotita de ziar.Este imposibil sa reeditam si difuzam chiar saptamana viitoare editia a 2-a din volumul I, cum isi doresc unii dintre cititori, nu doar pentru ca am rupe logica unei colectii, ci si din motive tehnice: seria ENCICLOPEDICA este o lucrare tipografica foarte complexa, care este tiparita in Cehia (singura tipografie din regiune care a putut oferi raportul corect calitate-pret). Si, inevitabil, procesul tehnologic dureaza.Am decis, insa, in urma sutelor de cereri primite la redactie, sa tiparim din nou volumul dedicat lui Da Vinci, si sa-l difuzam din nou, la finalul primei serii: luni, 25 iunie.Nu in ultimul rand, va rugam sa intelegeti ca, in lantul dintre ziar si dumneavoastra, exista si retelele de difuzare de presa (mai bune sau mai putin bune), precum si vanzatori la punctele de comercializare a presei, care pot influenta distributia (nu intotdeauna in mod pozitiv). De exemplu, in unele judete din Ardeal, din vina unor deficiente ale catorva firme de distributie, volumul I din ENCICLOPEDICA a fost distribuit doar azi.Ne luptam pentru a corecta toate eventualele disfunctionalitati, chiar daca acestea nu sunt din vina noastra, si va promitem ca toti cei care vor dori colectia ENCICLOPEDICA, o vor putea obtine, fie la editia a II-a, fie prin abonare.

De altfel exista, deja, posibilitatea de abonare la pachetul COTIDIANUL - ENCICLOPEDICA I, un abonament care va asigura ca veti primi ziarul nostru timp de un an, impreuna cu primele 7 volume din colectie.Va multumim pentru intelegere si pentru suport,

Echipa COTIDIANUL

PS: Puteti afla mai multe detalii despre abonamentele Cotidianul la adresa abonamente@cotidianul.ro sau la liniile telefonice 021-311.40.61 (62/64/67).