Fostul sef UTC-ist nu a intervenit pentru ca valoroasa atleta sa poata concura in strainatate. A facut-o, in schimb, socrul lui Ioan Andone, pe atunci seful Militiei din Suceava.

Violeta Beclea-Szekely este vicecampioana olimpica la Sydney, medaliata cu aur la Europenele indoor la Gent si la Mondialele de sala de la Lisabona, dar ezita sa dea o fuga pina la CNSAS pentru a vedea ce turnatori au incercat sa impiedice astfel de performante. Curiozitatea de a-si afla „turnatorul" este mare, insa teama de a nu fi dezamagita pare a fi si mai mare.

„Stau de multe ori in oglinda si vorbesc cu mine insami. Am avut multe tentative de a merge sa-mi vad dosarul de la Securitate. Cred insa ca-mi lipseste curajul. Mi-e teama de ce voi vedea si imi revin tot timpul in minte cuvintele domnului Simon (n.r. - fostul sef al Militiei Suceava): «E mai bine sa nu afli». De-a lungul anilor am fost dezamagita de oameni. Mi-e teama sa nu traiesc si de aceasta data o noua dezamagire", concluzioneaza Violeta Beclea-Szekely.

Anii 1986-1988 au reprezentat o perioada de cumpana pentru Violeta Beclea. Fosta atleta a fost la un pas de a renunta la cariera sportiva, dupa ce Securitatea nu i-a mai permis sa concureze in afara granitelor tarii. ,,In 1986, un coleg de la clubul din Suceava, Victor Iacoban (800 metri), a ramas la un concurs in Grecia. Din acel moment, mie mi s-a taiat orice legatura cu strainatatea. Nici la Chisinau nu eram lasata sa merg. La Securitate ajunsese o scrisoare semnata prin care se spunea ca Iacoban va veni sa ma ia de oriunde din Europa, iar intentia mea este de a fugi in strainatate. Daca voiai sa termini un sportiv, asa procedai, ii inchideai poarta spre strainatate", isi aminteste vicecampioana olimpica.

Sef al UTC in acea perioada, patronul Rapidului, George Copos, nu a fost dispus sa o ajute pe sportiva care mai tirziu aducea glorie si medalii gruparii de sub Podul Grant. ,,Mama a mers in audienta la seful pasapoartelor, s-a dus si ea pe unde a putut pentru a vedea ce se poate face. La rindul ei, conducerea federatiei a incercat sa intervina pe linga George Copos, care era seful UTC in acea perioada, pentru a ma lasa sa merg la un concurs. A refuzat insa sa se bage. Faptul ca scrisoarea era semnata ii dadea multa credibilitate’’, povesteste Violeta.

Socrul lui Ioan Andone, pe atunci sef al Militiei Suceava, a fost cel care i-a salvat cariera. „In iarna lui 1988 ma calificasem pentru crosul balcanic de la Istanbul. Atunci, mi-am luat inima in dinti si m-am prezentat la seful Militiei Suceava, Gheorghe Simon. Era ultima incercare, intentionam sa renunt la activitate daca nu sint lasata sa alerg si in strainatate. I-am explicat ce tragedie traiesc, ca ma pregatesc de pomana. L-am sensibilizat. Am concurat pe semnatura lui, la Balcaniada de cros, si am cistigat. Cind am plecat, mi-a zis: «Cind te intorci, bem un whisky impreuna si o sa-ti spun cine ti-a facut rau». La intoarcere, m-am dus cu un whisky la el. «Ma bucur pentru tine de doua ori: in primul rind pentru ca ai cistigat si a doua oara pentru ca, de-acum, nimeni nu iti mai poate face rau. In ceea ce priveste semnatarul scrisorii, cred ca e mai bine sa nu-l afli. Este un om din anturajul tau, unul cu care te vezi zi de zi»’’, spune fosta atleta.

La o distanta de 13 ani, in toamna lui 2001, Violeta si-a revazut ,,salvatorul’’. ,,Este omul caruia ii datorez cariera si viata mea de-acum. Cind am fost intrebata cui as vrea sa-i multumesc pentru rezultatele mele sportive, nu am stat nici un moment pe ginduri si am spus ca lui Gheorghe Simon. Acolo am aflat ca acesta este socrul fostului fotbalist Ioan Andone. Se pensionase si se retrasese la Deva. M-a emotionat enorm cind a povestit in emisiune: «Ferestrele mele de la birou dadeau spre stadion. O vedeam in fiecare zi cum lucra, cum transpira pe pista. Mi-am zis ca e pacat sa se piarda o Caprioara a Carpatilor»’’, a adaugat Violeta Beclea.