Vesti de la trimisul special al ziarului ZIUA
Cu ajutorul "Lufthansei" ale carei vagoane zburatoare lupta din greu cu norii si intemperiile, ziua in care am zburat nu a fost tocmai buna din punct de vedere meteorologic, dar am ajuns cu b
Vesti de la trimisul special al ziarului ZIUA
Cu ajutorul "Lufthansei" ale carei vagoane zburatoare lupta din greu cu norii si intemperiile, ziua in care am zburat nu a fost tocmai buna din punct de vedere meteorologic, dar am ajuns cu bine in locul pitoresc in care se afla sanatoriul Weisser Hirsch (Dresda). Sanatoriul este condus de Consulul General Hans Heinrich Hirsch (sanatoriul ii poarta numele) si de directoarea d-na Elisabeta von Corneville, care m-au intampinat cu multa caldura si mi-au purtat pasii in locul unde Marea Regina Maria s'a internat acum cateva zile.
Cand am marturisit motivul ce m'a adus aici, de la portarul sanatoriului si pana la conducatorul acestuia, am vazut pe fetele lor o mare bucurie spontana. Cred ca acestea le datorez Reginei, deoarece la auzul ca sunt ziarist din tara in care a domnit atatia ani Regina Romanilor, brusc au devenit foarte prietenosi si curtenitori, foarte grijulii si cu vorbe adanc mestesugite m-au inconjurat pe tot parcursul sederii mele. Sora Betty, cea care are grija de Suverana a venit spre mine si cu vorbe soptite mi-a spus ca nu pot intra in Vila Paira, unde este internata Regina. Am hotarat sa vizitez imprejurimile care sunt de o frumusete ce iti taie respiratia. Sanatoriul este raspandit pe un intreg cartier din Weisser Hirsch, 16 vile in romanticul stil saxon al secolului trecut, cu turnulete verzi si balcoane de lemn brun cu grinzi aparente si ziduri de piatra - Peles-uri in miniatura - sunt rezervate bolnavilor, obositilor, convalescentilor, ori simplilor vilegiaturisti. Dintre acestea 16, trei - Unvasi, Paira si Dora, se inalta in mijlocul luminisului riguros dreptunghiular taiat in interiorul unui parc urias. Partere de gazon tuns perie, tivit de braie de trandafiri pitici de culoare rosie. Profesorul doctor Stormer, specialist in boli hepatice si un mare psiholog, m-a insotit o bucata de vreme, dupa care s'a scuzat politicos sub motivul ca are ora de vizita pentru niste pacienti proaspat sositi. Trebuie sa va spun ca Vila Paira unde este internata Regina Maria, a fost intentionat aleasa de gazde deoarece este inconjurata de trandafiri rosii si mov, culoarea preferata de Regina, iar pe dinafara, este inconjurata de glicina mov care au inflorit toate parca la comanda. Balcoanele vilei poarta braie de muscate rosii, iar la intrarea principala se afla un arc de trandafiri rosii. Asadar privirile Reginei se vor odihni la Weisser Hirsch pe culorile sale preferate.
(va urma)
ZIUA, 15 iunie 1938


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.