Sint mai importante drepturile copiilor sau ale parintilor? Intentia de-a instala camere video in toate salile de clasa, anuntata de ministrul Cristian Adomnitei, a stirnit o intreaga dezbatere.Profesorii au reactionat vehement la anuntul ministrului Cristian Adomnitei de a monta camere video in salile de curs, pe care parintii sa le poata accesa pe Internet de acasa. Pentru sindicalisti „este inacceptabil sa se monteze camere de supraveghere in salile de curs", dupa cum spune Catalin Croitoru, presedintele Federatiei Educatiei Nationale. „Daca vor sa filmeze in afara orelor de program, atunci nu este nici o problema. Sa filmeze in curtea scolii, la intrari. Altfel ar fi o mare incalcare a drepturilor atit ale elevilor, cit si ale profesorilor. In contractul de munca nu scrie ca profesorul lucreaza in public si ca trebuie sa fie filmat in timp ce preda. Sau eu, ca profesor, pot sa-l vad pe parinte la locul lui de munca si sa-l urmaresc daca este capabil sa-si educe copilul, daca este un exemplu si asa mai departe?", spune Croitoru.

Organizatia nonguvernamentala Educatia 2000+ demonteaza, la rindul sau, proiectul de „supraveghere" pe care ministrul Adomnitei vrea sa-l faca, pentru ca „nu este o prioritate a invatamintului romanesc", dupa cum atentioneaza Alexandru Crisan, presedintele Centrului Educatia 2000+. „De ce sa fie profesorul singura persoana care sa fie filmata in timp ce munceste? Nu este OK si nu e etic. Atunci sa punem camere si la doctori ca sa vedem daca fac operatiile bine. In acest mod nu s-ar imbunatati cu nimic activitatea profesorului la clasa", explica Alexandru Crisan.

Pina si reprezentantul parintilor considera ca nu este o solutie sa-si supravegheze ei copiii de la munca sau de acasa. „Intr-adevar, s-ar controla violenta in scoala. Insa este responsabilitatea cadrelor didactice sa faca acest lucru, iar noi sa tinem legatura cu ei", spune Mihaela Guna, presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti din Invatamintul Preuniversitar. Ea este de acord insa cu montarea de camere video pe holuri.

Protectia Copilului, in schimb, crede ca drepturile copiilor nu sint incalcate. „Putem spune ca un asemenea demers nu incalca drepturile copilului, deoarece scoala este un loc public, unde se desfasoara o activitate organizata si nu reprezinta un spatiu intim. Evident, pentru a fi pusa in practica o astfel de initiativa, trebuie consultati atit parintii, cit si copiii", potrivit Marielei Neagu, noul secretar de stat de la Autoritatea pentru Protectia Copilului.

Parerea psihologilor Pro

Psihologul Mirela Zivari spune ca supravegherea va contribui la scaderea agresivitatii din scoli si nu o sa timoreze pe nimeni. „Oamenii, in general, cind se simt urmariti, se controleaza si nu fac lucruri neregulamentare. Elevii nu vor mai lipsi de la ore", explica psihologul. Mai mult, daca vor fi montate camere in salile de curs, cei vizati vor fi mai degraba profesorii decit elevii. „Asa, dascalii vor fi determinati sa faca scoala adevarata, nu sa stea la povesti sau sa pretinda cadouri. Automat, va creste calitatea educatiei de care se tot vorbeste in ultima vreme", spune psihologul.

Contra

Daniela Gheorghe, psiholog specializat pe psihologia copilului, declara ca „nu este de acord cu initiativa ministrului. Cred ca este un abuz, trebuie intrebati si tinerii". Aceasta spune ca „e inca un semn ca facem ce am vazut la altii, dar nu dam nici o sansa copiilor sa se exprime". In plus, psihologul sustine ca „scoala este un loc intim, unde copiii se dezvolta, unde vorbesc despre ei. Nu e in regula sa expui copiii asa, pentru ca oricum, chiar daca nu se vor bate in scoala, se vor bate afara. Sau, din contra, unii or sa atraga atentia si vor arata cit de teribilisti sint".