Doar 57,35% dintre elevii bucuresteni din clasele a VII-a au promovat prima proba a tezelor cu subiect unic, respectiv Matematica, organizata vineri la nivel national. "Mergem pe ideea ca teza cu subiect unic este un moment al adevarului, care reflec
Doar 57,35% dintre elevii bucuresteni din clasele a VII-a au promovat prima proba a tezelor cu subiect unic, respectiv Matematica, organizata vineri la nivel national. "Mergem pe ideea ca teza cu subiect unic este un moment al adevarului, care reflecta si munca elevilor la clasa, dar, mai ales, munca si daruirea profesorilor. Este adevarat ca disciplina Matematica este putin mai dificila si, in general, si la Testele Nationale se obtin cele mai mici note la aceasta materie. Este inca devreme sa tragem concluziile, dar sunt diferente notabile intre unitatile de invatamant. In sectoarele 1 si 6 avem cele mai mari procente de promovabilitate, iar in sectorul 5, cel mai mic, si in acest context trebuie sa tinem cont de conditiile socio-economice si de conditiile specifice fiecarui sector. Sa stiti ca, la teza cu subiect unic profesorul sfinteste locul: putem avea o scoala, intr-un cartier obisnuit, in care profesorul isi face bine treaba, si putem avea o scoala centrala, de multe ori cu renume, in care rezultatele sunt mai slabe decat la o scoala de la marginea Bucurestiului", ne-a declarat, ieri, Marian Banu, inspector de imagine la ISMB.
La test au fost inscrisi 14.243 de elevi, dar au fost prezenti efectiv la teza 13.460 de scolari din clasele a VII-a. Promovabilitatea a fost urmatoarea: 63,08% in Sectorul I, in Sectorul ll - 54,99%, in Sectorul lll - 55,75%, in sectorul lV - 57,57%, in sectorul V - 48,97% si in sectorul Vl - 64,71%.
"Racolarea" meditatiilor
Foarte multi parinti ne-au reclamat practica nu foarte ortodoxa a dirigintilor de a scrie in catalog, in dreptul numelui fiecarui elev, ocupatia parintilor - pentru a argumenta, intr-un fel, nevoia de a avea si un telefon de contact la serviciu, in caz de nevoie. Or, cum toata lumea are acum telefon mobil, nu se mai justifica aceasta "grija". In opinia parintilor, aceasta este modalitatea prin care profesorii isi "racoleaza" viitoarele victime la meditatii. Se stie ca un dascal poate foarte usor provoca un elev sa fie obraznic sau sa-l incurce la ascultare, astfel ca profesorii au "grija" sa-i "arda" la note exact pe copiii care au parinti cu o situatie materiala buna. Pasul urmator sunt beneficele "meditatii" cu acesti copii-problema, portretizati de profesori drept "inteligenti, dar lenesi, rasfatati si nesupravegheati". Pentru "grija" aratata de dascalul respectiv "racolatului", parintele scoate din buzunar circa 400-500 de mii de lei vechi pe sedinta de meditatii, care se desfasoara o data pe saptamana, iar in luna dinaintea examenului la Teste Nationale sau Bacalaureat - de doua ori pe saptamana, si cu o saptamana inaintea examenelor - in fiecare zi.
Ziua cere eliminarea din catalog a datelor privind ocupatia parintilor
Parintii ne-au dat aceste date sub rezerva anonimatului, de teama sa nu le fie persecutati copiii. La sedinta participa minim doi elevi, si uneori se ajunge la o adevarata "industrie", cand vin si cate 10-15 copii la o sedinta de meditatii de doua ore. Am verificat aceste date si in randul profesorilor, care ne-au confirmat ca sunt adevarate. Insp. Banu ne-a declarat ca ISMB nu are date certe si nici reclamatii despre "moda" meditatiilor, in schimb si-a declarat deschiderea fara rezerve fata de propunerea ziarului ZIUA de eliminare din catalog a datelor privind ocupatia parintilor: "Aceasta chestiune este rezolvabila, in sensul ca putem trece numai datele de contact ale parintilor. Este o propunere foarte buna, pe care o sustinem si pentru pastrarea intimitatii copilului care poate nu are parinti, ori poate sunt despartiti, ori unul dintre ei este decedat, iar copilul nu vrea sa se stie", ne-a mai spus Marian Banu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.