Peste 100 de intelectuali romani au semnat un apel in care cer populatiei sa se prezinte la referendum.

Prin acest document, intitulat „Pentru respectarea statului de drept si a democratiei", semnatarii isi propun „sa bareze eficient unele tendinte autocratice ale majoritatii parlamentare si guvernamentale actuale". Printre cei care au semnat apelul se numara personalitati bine cunoscute ale culturii romane, cum ar fi Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu, Horia-Roman Patapievici, Mircea Cartarescu, Ruxandra Cesereanu si Vladimir Tismaneanu. Majoritatea semnatarilor se regasesc si pe primul apel lansat de intelectuali pentru sustinerea lui Basescu in februarie.

Aceasta initiativa, precizeaza semnatarii, este indreptata, printre altele, impotriva „tendintei unor autoritati de a ocoli sau de a incalca principiile si practicile statului de drept si ale democratiei" si a faptului ca „regulile dupa care se va desfasura acest scrutin electoral s-au schimbat in ultimul moment". O alta obiectie a apelului vizeaza decizia Comisiei de cultura si mass-media a Parlamentului, care „nu i-a alocat presedintelui suspendat Traian Basescu nici un timp de antena propriu la radioul si televiziunea publice in cadrul programelor electorale".

Armand Gosu ne-a declarat ca initiatorii apelului sint citiva reprezentanti ai Grupului pentru Dialog Social. El a mai spus ca acest apel „se impunea din cauza situatiei de criza politica prin care trece tara noastra, cind o buna parte din elita politica da semne ca a pierdut orice urma de discernamint. Apelul e o invitatie la legalitate, decenta, onestitate, corectitudine in numaratoarea voturilor si participare la referendum. Acest apel este o invitatie la normalitate". Intrebat daca este vorba de un apel pro Basescu, dl Gosu a declarat: „Daca in acest moment normalitatea o reprezinta Traian Basescu si nu Tariceanu si Patriciu, da, e un apel pro Basescu. Eu cred ca anormalitatea o reprezinta alianta PNL-UDMR-PRM-PSD. Nu mi-e rusine sa fiu semnatarul unui apel pro Basescu".

Andrei Plesu este de parere ca „acesta este un apel catre toti politicienii din tara asta si mai ales catre cei care au tendinta sa trateze cu frivolitate democratia si statul de drept". Pe de alta parte, academicianul Serban Papacostea crede ca „e nevoie de o primenire a clasei politice. Ne aflam in fata unei optiuni majore si oamenii care cred ca pot clarifica lucrurile e bine sa-si faca cunoscuta opinia, chiar daca nu sint militanti in clasa politica. Formal, nu este un apel pro Basescu, dar continutul valideaza o parte din ceea ce sustine presedintele suspendat. Trebuie sa ne despartim de trecutul in care ne-a mentinut politica regimului Iliescu si a continuatorilor sai". Andrei Oisteanu, presedintele Asociatiei Romane de Istorie a Religiilor, ne-a spus: „Mi s-a parut o buna initiativa ca reprezentanti ai societatii civile si scriitori sa-si manifeste ingrijorarea fata de situatia politica din tara. Ne ingrijoreaza folosirea unor elemente de vid constitutional si de vid legislativ pentru a impune anumite hotariri parlamentare sau guvernamentale care, in mod evident, sint impotriva spiritului Constitutiei si a dorintei electoratului. Aparent fara sa se incalce legea, se iau masuri care sufera in perspectiva legitimitatii. Mi s-a parut esential ca disputele de pe scena politica sa fie transate de corpul electoral, de aceea am considerat firesc sa invitam pe cetateni sa-si exprime optiunile in deplina cunostinta de cauza".