Arbitrul Stelian Banica a fost suspendat ieri de Biroul federal al FR Baschet pentru 10 etape ale Diviziei A masculine, oficialii considerand ca el a influentat rezultatul meciului decisiv din semifinala BCMUS Pitesti - Dinamo Bucuresti, scor 76-75,
Arbitrul Stelian Banica a fost suspendat ieri de Biroul federal al FR Baschet pentru 10 etape ale Diviziei A masculine, oficialii considerand ca el a influentat rezultatul meciului decisiv din semifinala BCMUS Pitesti - Dinamo Bucuresti, scor 76-75, printr-o decizie ce a favorizat echipa gazda. In urma deciziei, Banica, cel mai bun arbitru roman, care detine si ecuson FIBA, nu va putea conduce nici un meci din finala mare a campionatului masculin, care se disputa in sistemul "cel mai bun din sapte meciuri", dar nici din finala mica masculina, care se disputa in sistemul "cel mai bun din trei meciuri".
In functie de cate meciuri se vor juca in aceste finale, suspendarea lui Banica se va intinde ca numar de etape si in debutul sezonului competitional 2007-2008. Aceeasi penalizare a fost dictata si impotriva arbitrului clujean Doru Vinasi, care a condus partida BCMUS Pitesti - Dinamo Bucuresti, alaturi de Stelian Banica. Vinasi detine si el ecuson FIBA. Al treilea arbitru prezent la acel meci, disputat la 2 mai, Laurentiu Grigoras, purtator al ecusonului FIBA, a fost penalizat cu patru etape de suspendare in Divizia A masculina. Cei trei arbitri nu vor putea fi delegati la nici o competitie organizata de FR Baschet, pana la ispasirea pedepsei, situata la limita superioara prevazuta de regulament, considerandu-se ca sunt recidivisti. In sedinta Biroului Federal de ieri s-a mai decis ca in sezonul 2007-2008 sa fie acceptati tot cinci jucatori straini la fiecare echipa, ca in actualul sezon, taxele catre federatie fiind urmatoarele: 500 de euro pentru primul jucator strain, 1000 de euro pentru al doilea, 1500 de euro pentru al treilea, 2.000 de euro pentru al patrulea si 2500 de euro pentru al cincilea jucator strain legitimat. Orice inlocuire de jucator strain in loturile echipelor va fi taxata cu 3000 de euro. Perioadele de transferari vor fi intre 15 august si 15 septembrie si 5 ianuarie si 15 februarie. Tot in sedinta de ieri s-a decis ca "U" Mobitelco Cluj sa fie penalizata pentru forfait, dupa ce s-a retras din finala mica a Cupei Romaniei, acuzand arbitrajul, astfel ca formatia clujeana va achita suma de 2000 de lei. Ca urmare a incidentului din Cupa Romaniei, membrii Biroului Federal au decis ca, pe viitor, orice echipa va proceda similar, la orice nivel al competitiilor organizate de FR Baschet, sa nu mai aiba dreptul sa participe la faza finala, iar in sezonul urmator sa-i fie interzisa inscrierea in competitia din care s-a retras (campionat sau Cupa Romaniei). Altfel, FR Baschet a mai anuntat ca pentru sezonul viitor al cupelor europene Romania ar putea beneficia de doua wild-carduri pentru EuroCup, ca urmare a rezultatelor obtinute in utimii ani de CSU Ploiesti si "U" Mobitelco Cluj. (MIG)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.