Agentia de Integritate va verifica doar averile in cazul carora se constata o diferenta vadita, reprezentand un decalaj de 10.000 de euro intre averea existenta si veniturile realizate. Aceasta decizie a fost adoptata ieri de senatorii din Comisiile
Agentia de Integritate va verifica doar averile in cazul carora se constata o diferenta vadita, reprezentand un decalaj de 10.000 de euro intre averea existenta si veniturile realizate. Aceasta decizie a fost adoptata ieri de senatorii din Comisiile Juridica si pentru Drepturile Omului, care au finalizat raportul final pe marginea Legii ANI.
Forma initiala a textului prevedea ca verificarea sa se faca si in cazul in care se constata o diferenta ce depasea 2% din averea declarata si veniturile incasate. Senatorii au eliminat insa aceasta prevedere, la propunerea senatorului UDMR, Peter Eckstein Kovacs. Acesta a insistat ca pragul de 10.000 de euro trebuie sa fie o masura pentru toate persoanele intrate in colimatorul ANI. Hotararea senatorilor l-a nemultumit insa pe ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, care a declarat ca va sustine in plen reintroducerea procentului ca punct de demarare a verificarilor. "Pentru unii care au averi de milioane de euro, 10.000 de euro pot reprezenta banii de tigari!", a comentat Chiuariu, militand pentru reintroducerea procentului in stabilirea pragului de verificare. Comisiile reunite au mai decis ca bunurile cu caracter ilicit sa fie confiscate. In ceea ce priveste averea, senatorii au inlocuit calificativul "nejustificata" cu sintagma "caracter ilicit", pentru a se putea decide confiscarea, fara a depasi normele legale. Legea ANI urmeaza sa intre maine in dezbaterea plenului Senatului. (V.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.