Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban (foto), a declarat, ieri, ca va dispune constituirea unei echipe de control care sa verifice situatia de la Metrorex, in urma publicarii de catre ZIUA a unei anchete in care erau prezentate deficiente grave al
Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban (foto), a declarat, ieri, ca va dispune constituirea unei echipe de control care sa verifice situatia de la Metrorex, in urma publicarii de catre ZIUA a unei anchete in care erau prezentate deficiente grave ale trenurilor Bombardier.
"Am avut deja o intalnire cu sindicalistii, care mi-au semnalat unele probleme, fara sa-mi lase o sesizare oficiala. Unele probleme coincid cu cele din ZIUA. Nu vreau sa ma propunt pana nu voi avea o situatie clara", a afirmat ministrul Orban, citat de Mediafax.
In replica, Roxana Pavel, consultant al Bombardier Romania, a declarat, pentru postul Antena 3, ca firma "a respectat toate cerintele tehnice". De asemenea, Pavel a mai spus ca trenurile Bombardier circula in metrourile din 14 mari orase ale lumii si ca nu au probleme deosebite.
ZIUA a prezentat, in numarul de ieri, un raport secret al specialistilor Metrorex potrivit caruia, "oricand in subteran este posibila o catastrofa cu sute de victime". Mai multi specialisti din Metrorex sustin, intr-o nota de constatare din 2004, deficientele caii de rulare a trenurilor Bomdardier, printre care incalzirea si uzura rotilor, precum si desprinderea unor bucati de metal de pe suprafata de rulare a rotilor. Verificarea tehnica, ce trebuia sa urmeze notelor de constatare, a fost tergiversata, iar in prezent este stopata. In plus, trenurile Bombardier determina degradarea rapida a sinelor de rulare a metroului si apare fenomenul de "arcuri electrice", conditii care pot cauza incendii. Totodata, sina se uzeaza in continuare si este inlocuita periodic de compania Metrorex. Dosarul gravelor nereguli ale trenurilor Bombardier a fost ingnorat de conducerea Metrorex din 2004, atunci cand director general era Marius Lapadat, precum si de catre cea actuala, reprezentata de directorul general Liviu Soava. (D.E.I.)
Metrorex neaga acuzatiile
Compania Metrorex sustine ca trenurile de metrou tip Bombardier nu au pus in pericol siguranta circulatiei si a calatorilor, iar fisurile sinelor sunt fenomene normale, care apar la circulatia tuturor vehiculelor cu tractiunea in curent alternativ, si nu pot determina ruperi ale sinelor. "Niciodata trenurile de metrou tip Bombardier nu au pus in pericol siguranta circulatiei si a calatorilor. Expertii internationali de larga recunoastere care au analizat fenomenul s-au pronuntat clar, in sensul ca fenomenele de uzura ale rotilor si ale sinelor constatate la metroul bucurestean sunt normale si s-au mai petrecut la alte administratii feroviare in momentul in care a avut loc o schimbare a materialului rulant", se arata intr-un comunicat al Metrorex, citat de Mediafax.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.