Moartea lui Eliot Ness, un functionar care cistiga 3.000 de dolari pe an, fata de cele 100 de milioane ale gangsterilor pe care-i urmarea, merita comemorata.Echipa de incoruptibili condusa de agentulEliot Ness (stinga) a obtinut condamnareacelebrului gangster Al Caponela 11 ani de inchisoare. In urma cu 50 de ani, Eliot Ness, celebrul agent federal american care l-a vinat pe Al Capone, se stingea din viata in urma unui atac de cord. In virsta de 54 de ani, Ness era deja la a treia casnicie, fusese infrint in campania pentru primaria orasului Cleveland, pe care l-a servit ca ofiter timp de un deceniu, iar afacerea pe care dorise sa o puna pe picioare esuase. Nimic nu aducea aminte de gloria anilor 1926-1933, cind Ness alaturi de echipa sa de noua oameni si-au cistigat faima de „incoruptibilii" din Chicago. Cariera lui Eliot Ness a debutat in ceea ce americanii numesc „anii faradelegii" (1921-1933), perioada care se suprapune aproape perfect cu anii prohibitiei. In 1926, Ness devine agent al Departamentului Finantelor SUA, insarcinat cu respectarea prohibitiei. In virsta de 23 de ani, Ness era un tinar absolvent al Universitatii din Chicago, specializat in drept comercial.

Metropola americana Chicago era dominata atunci de celebrul Alphonse Capone, care conducea intreaga retea criminala, incluzind bordeluri, jocuri de noroc, curse si baruri clandestine. Profitul tuturor afacerilor ilegale ale lui Capone se ridica la aproape 100 de milioane de dolari anual. Capone se bucura chiar de protectia presedintelui Comisiei penale din Chicago, dupa ce i-a garantat acestuia sprijin financiar in cursa pentru Casa Alba.

Noul presedinte american Herbert Clark Hoover a fost cel care a dat semnalul de incepere a vinatorii lui Al Capone. Caile de atac ale ofiterilor federali, condusi de Eliot Ness, erau evaziunea fiscala si incalcarea prohibitiei. Ness insusi estima ca Al Capone detinea in Chicago cel putin 20 de berarii, in fiecare vinzindu-se aproape 100 de butoaie de bere pe zi. La acestea se adaugau spirtoasele, furnizate de catre mafie. Cel putin o treime din alcool era platit prin „servicii" de protectie oferite de Al Capone, iar afacerea aducea profituri de peste 1,5 milioane de dolari pe saptamina.

Dupa mai bine de trei ani de urmarire a transporturilor ilegale de alcool, de inregistrare a convorbirilor telefonice si verificare a registrelor contabile, incoruptibilii au prezentat probe suficiente pentru condamnarea lui Al Capone la 35 de ani de inchisoare. Procurorii federali i-au oferit insa o pedeapsa de trei ani, doar pentru ca gangsterul sa pledeze vinovat. Surpriza neplacuta a lui Capone a fost o condamnare la nu mai putin de 11 ani de inchisoare, plecind tocmai de la recunoasterea vinovatiei. Capone va muri de sifilis, cu zece ani inaintea „nasului" sau, in 1947, in Florida.

Eliot Ness renunta la functia detinuta in Chicago si se retrage la Cleveland, unde va revolutiona securitatea orasului, infiintind o patrula mobila pentru securitatea rutiera, precursoarea serviciilor de descarcerare de astazi. Ness pleaca insa la Washington, dupa ce a provocat un accident rutier si a parasit locul faptei, fiind sub influenta alcoolului. Incidentul il va impiedica sa cistige, in 1947, cursa pentru primaria din Cleveland. Ultimii zece ani ai vietii nu aduc decit scrierea celebrei carti „Incoruptibilii", aparuta postum.

Eliot Ness nu a lucrat niciodata pentru FBI. In 1933, Ness a candidat pentru admiterea in FBI, insa a fost refuzat, din cauza unor neintelegeri in privinta salariului si a legaturilor prea apropiate cu presa. Incoruptibilul nu a colaborat cu FBI decit sase saptamini, in 1933, cind fiscul federal l-a numit investigator in Cincinnati. El si-a obtinut gloria ca agent al Departamentului Finantelor Federale si, incepind din 1929, a actionat sub conducerea Departamentului Justitiei.