In luna iulie, reactorul nuclear va intra in sistemul energetic national, iar din septembrie va functiona la capacitatea sa maxima, de 700 MW.

Manevrele de pornire a Unitatii 2 de la Cernavoda au inceput vineri dupa-amiaza, iar reactorul va atinge nivelul maxim de criticitate in urmatoarele zile, a declarat simbata directorul general al Societatii Nationale Nuclearelectrica, Teodor Chirica, citat de NewsIn.

Potrivit directorului Chirica, Unitatea 2 va fi racordata la sistemul energetic national in luna iulie, in cadrul unui eveniment oficial. Reactorul va functiona la capacitatea maxima abia in luna septembrie, cind va intra efectiv in exploatare comerciala cu o putere instalata de 700 MW.

Unitatea nr. 1, singura care functioneaza acum la Cernavoda, furnizeaza circa 10% din productia de energie electrica la nivel national. Dupa intrarea in exploatare a Unitatii 2, Centrala Nucleara de la Cernavoda va asigura aproximativ 18% din productia de energie electrica a Romaniei. Unitatile 3 si 4 vor fi construite simultan incepind din 2008, dupa ce Traian Basescu a cerut grabirea lucrarilor pentru a se asigura independenta energetica a Romaniei.

13 firme s-au calificat pentru finalizarea, punerea in functiune si operarea Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda. Printre acestea se numara firme romanesti precum ALRO sau Electrica, dar si companii straine precum AECL (Canada), Ansaldo si Enel (Italia), Electrabel (Belgia) sau Iberdrola (Spania).

Comisia interministeriala pentru finalizarea Unitatilor 3 si 4 de la CNE Cernavoda a aprobat, vara trecuta, raportul de evaluare a scrisorilor de intentie primite. Procesul va continua cu discutii intre Comisia de evaluare si negociere si cele 13 companii/consortii selectate, in vederea clarificarii unor prevederi ale scrisorilor de intentie si a definitivarii modelului optim de finalizare, punere in functiune si operare a Unitatilor 3 si 4 de la CNE Cernavoda. Ulterior, societatile calificate vor prezenta oferte angajante pentru asocierea cu Societatea Nationala Nuclearelectrica la formarea societatii comerciale mixte care se va ocupa de constructia si operarea Unitatilor 3 si 4 de la CNE Cernavoda. Rezultatul negocierilor de asociere va fi supus aprobarii Guvernului Romaniei.

Cheltuielile totale de capital, inclusiv cheltuielile financiare si dobinzile pe perioada constructiei, sint de circa 1,4 miliarde de euro pentru Unitatea 3, respectiv de circa 2,2 miliarde de euro pentru realizarea Unitatilor 3 si 4 intr-un singur proiect.