In vigoare, dupa publicarea in MO
Potrivit Deciziei din 3 mai, publicata pe site-ul CC la rubrica decizii relevante, Curtea constata ca legea supusa controlului de constitutionalitate, la sesizarea deputatilor PD, nu contine nici o dispo
In vigoare, dupa publicarea in MO
Potrivit Deciziei din 3 mai, publicata pe site-ul CC la rubrica decizii relevante, Curtea constata ca legea supusa controlului de constitutionalitate, la sesizarea deputatilor PD, nu contine nici o dispozitie cu privire la data de la care urmeaza sa intre in vigoare si la perioada de timp in care urmeaza sa fie aplicata. "In aceste conditii, potrivit regulii generale prevazute de art.78 din Constitutie, legea intra in vigoare la 3 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial. In consecinta, dispozitiile legii examinate isi vor produce efecte, in conditiile prevazute de Constitutie, imediat dupa intrarea sa in vigoare. Curtea Constitutionala a precizat ca nu poate primi nici critica referitoare la retroactivitatea legii examinate, deoarece obiectul acesteia il constituie procedura referendumului, iar normele de procedura, care sunt de imediata aplicare, nu produc efecte asupra unor situatii juridice anterioare, ci numai asupra celor care se deruleaza dupa intrarea in vigoare a legii. De altfel, CC a explicat ca modificarea initiala a Legii nr. 3/2000 s-a adoptat de Parlament la inceputul lunii februarie 2007, Curtea Constitutionala fiind sesizata pentru controlul constitutionalitatii ei la 12 februarie 2007, cand nu se inregistrase la Parlament propunerea de suspendare din functie a Presedintelui Romanei. Chiar si forma actuala a legii de modificare a fost adoptata, la 21 martie 2007, inainte ca Parlamentul sa fi hotarat suspendarea din functie a Presedintelui Romaniei, prin hotararea din 20 aprilie 2007, cand s-a cunoscut ca va trebui organizat referendumul pentru demiterea Presedintelui Romaniei. In conditiile noii reglementari privitoare la demiterea presedintelui Romaniei, valabilitatea referendumului nu mai este conditionata de participarea majoritatii persoanelor inscrise pe listele electorale. In timpul dezbaterii din cadrul CC, judecatorul Kozsokar Gabor a avut o opinie diferita, apreciind ca referendumul nu ar putea fi considerat ca fiind valabil fara nici o conditie legata de numarul cetatenilor cu drept de vot participanti la acesta. (Roxana ANDRONIC)
Vacaroiu a promulgat noile modificari
Presedintele interimar, Nicolae Vacaroiu, a semnat, sambata, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea art. 10 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, care permite demiterea presedintelui cu majoritatea voturilor electorilor prezenti la referendum.
Potrivit unui comunicat al Administratiei prezidentiale, semnarea decretului s-a facut "in temeiul prevederilor art. 77 alin.(3) si ale art. 100 alin.(1) din Constitutia Romaniei". "Articol unic - Se promulga Legea pentru modificarea art. 10 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului si se dispune publicarea acestei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I", se mentioneaza in documentul semnat de Nicolae Vacaroiu. Modificarea permite demiterea presedintelui cu majoritatea voturilor celor care s-au prezentat la referendum si nu a celor inscrisi pe listele de vot, cum se prevedea in legea initiala. Aceasta modificare la Legea referendumului a fost votata in 21 martie. Ulterior 50 de parlamentari PD, au sesizat Curtea Constitutionala, care a respins in urma cu doua zile sesizarea democratilor. (R.A.)
PD si PLD ataca motivatia Curtii
PD si PLD au criticat ieri, motivatia Curtii Constitutionale, sustinand ca cuprinde "erori de neinteles" si este o decizie politica.
Liderul deputatilor PD, Cristian Radulescu, a sustinut ca Legea referendumului nu este un act normativ obisnuit, care sa se aplice indata dupa aparitia lui. "Aceasta lege se refera la procesul de suspendare a presedintelui Romaniei, declansat deja si care nu mai poate sa interfereze cu alte modificari care apar intre timp. Pentru noi este evident ca aceasta este o hotarare politica", a completat Radulescu. La randul sau, liderul PLD Valeriu Stoica a apreciat ca motivatia Curtii Constitutionale privind Legea referendumului cuprinde doua "erori de neinteles" si a precizat ca nu se astepta ca magistratii Curtii sa faca astfel de greseli regretabile. "Prima eroare se refera la faptul ca problema neretroactivitatii ar trebui judecata in raport cu momentul in care a fost demarata procedura de modificare a legii, desi, in realitate, chestiunea retroactivitatii se judeca in raport cu momentul intrarii in vigoare a legii", a spus Stoica. El a spus ca legea aceasta va intra in vigoare la 3 zile de la publicarea sa in Monitorul Oficial. "In acel moment, este sigur ca procesul de demitere a presedintelui este in curs si, ca urmare, nu se poate spune ca trebuie sa se tina seama de momentul in care au inceput in Parlament procedurile de modificare a legii. Conteaza momentul in care intra legea in vigoare, iar acel moment este exact cu cateva zile inainte de momentul final al procesului de demitere", a aratat Stoica. (R.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.