Un studiu al Organizatiei Mondiale a Sanatatii a arata ca telefonul mobil nu afecteaza sanatatea utilizatorului, singurul efect al energiei emise de un celular fiind cresterea nesemnificativa a temperaturii tesutului capului, fara vreun efect fiziologic.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii "in prezent nu exista dovezi care sa confirme existenta unor consecinte ale expunerii la campuri electromagnetice de nivel scazut asupra sanatatii", se arata in comunicatul remis de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI), care va lansa brosura "Comunicatiile mobile si sanatatea".
Rezultatele studiilor stiintifice efectuate arata ca nu exista dovezi concludente care sa demonstreze existenta unor efecte adverse ale campurilor de radiofrecventa generate de tehnologiile mobile asupra sanatatii in urma expunerii la campuri electromagnetice de radiofrecventa. Campurile electromagnetice de radiofrecventa, numite si unde electromagnetice de radiofrecventa sau microunde, sunt parte a spectrului electromagnetic cuprins intre 3kHZz si 300 GHz si sunt neionizate. "Acest tip nu este nociv pentru materia biologica si nu trebuie confundat cu radiatiile elctromagnetice ionizante, precum cele generate de razele X sau materiale radioactive care sunt deosebit de periculoase pentru olrganismele vii", se arata in brosura ministerului.
Telefonul mobil in functiune transmite energie de tip radiofrecventa numai in timpul efectuarii convorbirilor sau transmiterii mesajelor. In restul timpului, telefonul transmite semnale de radiofrecventa intermitente, pentru a mentine legatura cu cea mai apropiata statie de baza, adica antena de comunicatie. Studiile au demonstrat ca prezenta mai multor antene in aceeasi zona insemna mai putine unde electromagnetice. Chiar si atunci cand o antena sau un telefon mobil comunica la putere maxima, aceasta putere este in conformitate cu standardele nationale si internationale respectate de toti operatorii de telefonie mobila. in plus, toate telefoanele comercializate legal pe piata romaneasca respecta rata de absorbtie specifica, se mai arata in brosura.
in Romania, nivelul maxim admis de expunere la undele (campurile) elctromagnetice a populatiei generale (expunere profesionala) sunt stipulate in Normele de regelementare a nivelurilor de referinta admisibile de expunere a populatiei generale la campurilor electromagnetice cu frecventele de la 0 Hz la 300 GHz.
Redactata de catre Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei in colaborare cu Institutul National de Sanatate Publica Bucuresti, brosura este disponibila la sediul Ministerului si va putea fi gasita la toate evenimentele la care va participa MCTI, incepand cu CERF 2007.