Jurnalistul ii cauta pe turnatorii si pe ofiterii de Securitate care s-au ocupat de dosarul sau.

Acuzat ca ar fi fost colaborator al Securitatii, Neculai Constantin Munteanu a vorbit despre viata unui jurnalist la Europa Libera, ieri-dimineata, in cadrul Conferintelor Teatrului National din Bucuresti.

Folosind un ton ironic, Munteanu a relatat amenintarile, santajele si „strategiile de neutralizare" pe care Securitatea le punea la punct pentru disciplinarea „obiectivelor" care incomodau si criticau realizarile regimului comunist din Romania.

Intimplarile cu informatori infiltrati comod in conducerea TVR si in redactia revistei „Cinema", unde a lucrat N.C. Munteanu inainte de a pleca la München, cu numeroase campanii de denigrare si lovituri sub centura, toate acestea documentate prin materiale din arhiva personala si din dosarul „Melita si Eterul", pe care Securitatea l-a dedicat Europei Libere, au fost argumentele pe care jurnalistul le-a folosit pentru a dezamorsa acuzatiile care i s-au adus. Potrivit lui Munteanu, acestea „au aparut pentru prima oara in Romania intr-un ziar condus de un mare ziarist mic si aveau ca sursa o buruiana parlamentara, dar isi au sorgintea la Europa Libera".

De asemenea, Munteanu a vorbit si despre prezent, in care, in opinia sa, se conserva si se camufleaza multe dintre obisnuintele fostei Securitati si sint pusi la adapost vechii securisti si turnatori. „SRI a devenit nu numai o casa de pensii, dar si o casa de odihna, care asigura zile linistite fostilor securisti", spune jurnalistul.

Astazi, la ora 13.30, Neculai Constantin Munteanu isi lanseaza la sediul Grupului pentru Dialog Social cartea „Ultimii sapte ani de acasa. Un ziarist in dosarele Securitatii", publicata la Editura Curtea Veche. Volumul, care include continutul dosarelor lui N.C. Munteanu, din arhivele CNSAS, se deschide printr-un interviu cu autorul despre „problemele delicate ale cazului: amenintarea cu inchisoarea de drept comun pentru homosexualitate, atitudinea colegilor turnatori, relatiile cu familia si, mai ales, gestul de aderare la Miscarea Goma, incununat de admirabila scrisoare adresata lui N. Ceausescu", spune Doina Jela, care a ingrijit aceasta editie.