Seful diplomatiei turce, Abdullah Gul, unicul aspirant la fotoliul de sef al statului, dar si unicul perdant, si-a tinut promisiunea, anuntand ca se retrage din cursa prezidentiala. "Din acest moment, candidatura mea este in afara oricarei discutii",
Seful diplomatiei turce, Abdullah Gul, unicul aspirant la fotoliul de sef al statului, dar si unicul perdant, si-a tinut promisiunea, anuntand ca se retrage din cursa prezidentiala. "Din acest moment, candidatura mea este in afara oricarei discutii", a afirmat ieri Gul, candiat al partidului AK, aflat la guvernare, dupa finalizarea numararii parlamentarilor prezenti in sala de sedinte si constatarea lipsei de cvorum, mai exact a cel putin 367 de deputati. Cvorumul nu a fost intrunit din cauza boicotarii scrutinului de catre partidele de opozitie care nu doresc ca in fruntea tarii se se afle doi exponenti ai aceluiasi partid, AK, de factura islamista. Primul tur al votului fusese anulat saptamana trecuta de Curtea Constitutionala, care a decis ca pentru validarea sa era nevoie de prezenta a doua treimi din parlamentari, adica 367 de alesi. Opozitia turca, adepta a pastrarii laicitatii statului, isi savureaza acum o noua victorie, dupa ce, saptamana trecuta, sustinuta de armata si de manifestatiile populare de la Ankara si Istanbul, a reusit sa il determine pe premierul Tayyip Recep Erdogan sa convoace alegeri legislative anticipate, la 22 iulie. Deocamdata nu se stie pe cine va nominaliza partidul aflat la putere ca nou candidat la presedintie si nici daca se va incerca gasirea unei persoane a carei imagine sa nu fie asociata cu politica islamica.
Premierul Erdogan, anchetat de procuratura
In paralel, mult invocata reforma constitutionala a inregistrat sambata un prim pas inainte, o comisie a legislativului aproband un amendament care prevede alegerea directa a presedintelui republicii, si nu de Parlament. Conform agentiei turce Anatolian, aceasta masura ar putea determina o schimbare majora in politica din Turcia. Sustinut de AK - partidul aflat la putere al premierului Erdogan si de formatiunea de opozitie Anap, amendamentul respectiv introduce alegerea presedintelui de catre populatie, pentru un mandat de cinci ani, care poate fi reinnoit.
Pana acum Legislativul era cel care alegea presedintele, cu un mandat de sapte ani ce nu putea fi reinnoit. Daca acest amendament va trece de plen, in urmatoarele zile, exista posibilitatea ca viitorul sef al statului sa sa fie ales prin vot direct chiar la scrutinul din 22 iulie, sustin responsabili din partidul lui Erdogan. Initiativa parlamentarilor ar putea reaprinde tensiunile dintre Guvernul de la Ankara, de factura islamista moderata, si fortele laice, in randul carora se afla si armata.
Pe de alta parte, premierul Tayyip Erdogan este acum anchetat de procuratura din Ankara, pentru atac la adresa Constitutiei, in urma criticilor formulate la adresa Curtii Constitutionale. Erdogan se afla acum in atentia justitiei dupa ce a afirmat ca decizia Curtii Constitutionale, de a anula primul vot al alegerilor prezidentiale, reprezinta un glonte tras impotriva democratiei. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.