Fara pret minim garantat
Masura introducerii, din acest an, a unui pret minim garantat pe piata laptelui, a legumelor si a fructelor, asa cum promitea fostul ministru al Agriculturii, Gheorghe Flutur, nu va mai fi luata, a declarat, la s
Fara pret minim garantat
Masura introducerii, din acest an, a unui pret minim garantat pe piata laptelui, a legumelor si a fructelor, asa cum promitea fostul ministru al Agriculturii, Gheorghe Flutur, nu va mai fi luata, a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, la Galati, succesorul accestuia, Decebal Traian Remes. "Un economist cu cicatrice pe corp nu poate vorbi despre minim garantat. Dar daca este sa mergem mai in adancime in aceasta problema, exista o Agentie de Plati pentru Interventie in Agricultura (APIA). Unul dintre rosturile acestei agentii este acela de a potoli piata, de a atenua salturile ei", a spus Remes. Masura este greu de pus in practica din cauza lipsurilor financiare cu care se confrunta bugetul, absenta unor reglementari ori asigurarea unor conditii. In schimb, ar putea fi adoptata in viitor.
Despagubiri de la carcotasi
Persoanele care vor depune plangeri ce se vor dovedi nefondate in cazul proiectelor Sapard ar putea sa suporte pagubele, deoarece finantarea europeana a mai multor proiecte este periclitata de contestatii si de perioada lunga in care acestea se rezolva, a precizat ministrul Agriculturii. "Eu as introduce prevederea ca acuzele care nu pot fi dovedite si arata in fapt numai rea-vointa fata de ceilalti competitori sa fie platite de catre cel care, prin depunerea contestatiei, intarzie punerea in practica a unor proiecte sau determina schimbarea sursei financiare", a spus Remes.
Flutur de vina pentru bugetul mic
Ministrul Agriculturii s-a plans si bugetul institutiei pe care o conduce este subdimensionat cu aproape 10.000 de miliarde de lei vechi. "Din pacate, pentru anul 2007, din motive care apartin numai si numai unor oameni a caror lista e usor de facut, banii de la UE nu vor ajunge toti pentru capitolul plati pe suprafete, iar pentru programul de dezvoltare rurala, in acest an nu va intra de acolo nici un cent", a declarat Remes. In opinia ministrului, principala vina o are APIA. Remes a sustinut ca bugetul alocat ministerului este prea mic, iar responsabilitatea pentru acest lucru i-ar reveni fostului ministru Gheorghe Flutur. In ceea ce priveste programul de dezvoltare rurala, Remes sustine ca in acest domeniu nu se va primi nici un ban in acest an deoarece nu au fost finalizate in timp util programele necesare, iar cererile actuale vor fi procesate abia anul viitor.
n


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.