Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat joi ca propune un nou cadru transfrontalier de supraveghere a tuturor sistemelor de plata cu cardul in cele 13 tari care folosesc moneda europeana, relateaza Reuters.
BCE a monitorizat riscurile la care
Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat joi ca propune un nou cadru transfrontalier de supraveghere a tuturor sistemelor de plata cu cardul in cele 13 tari care folosesc moneda europeana, relateaza Reuters.
BCE a monitorizat riscurile la care sunt expuse sistemele de plata cu cardul si vrea "sa sustina un sistem in care toti operatorii de plata cu cardul din zona euro sa respecte aceleasi conditii", se spune in comunicatul bancii. BCE a dezvoltat un cadru de supraveghere al tuturor sistemelor care proceseaza plati in euro.
"Cadrul propus se aplica tuturor furnizorilor de servicii de plata cu cardul, inclusiv carduri de debit si/sau credit", se mai spune in comunicatul BCE, preluat de Reuters.
Reprezentantii bancii se vor consulta asupra propunerii pana la data de 2 august.
Furnizorii de servicii de plata cu cardul sunt supravegheati de catre autoritatile nationale si nu exista niciun sistem international de reglementare pentru operatorii transfrontalieri, cum ar fi Visa Europe sau MasterCard.
Miscarea BCE este convergenta cu planurile privitoare la crearea unei zone unice de plati (SEPA), care va permite folosirea unui singur cont bancar pentru efectuarea de plati transfrontaliere in euro, la fel de usor si de ieftin ca in cazul tranzactiilor interne.
"Cadrul de supraveghere al BCE acopera si cardurile prepaid si conturile dedicate, cum ar fi cardurile pentru cadouri, dar nu va acoperi si sistemele care folosesc bani virtuali - asa-numitele "e-money schemes" -", se arata in comunicatul Bancii Centrale Europene.
Un oficial din industria sistemelor de plata cu cardul a declarat pentru Reuters ca se intreaba daca noul cadru se va adauga dificultatilor de reglementare cu care se confrunta deja operatorii din domeniu.
"Nu ne asteptam ca noul cadru sa afecteze competitia, deoarece acesta este un sector de care se ocupa Comisia Europeana si autoritatile nationale din domeniul competitiei", a spus oficialul, sub anonimat.
"Protectia informatiilor este insa o chestiune care ar putea fi abordata de noul cadru", a adaugat oficialul, citat de Reuters.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.