Un apel efectuat va costa 45 de eurocenti pe minut, iar unul primit 20 de eurocenti, daca Marea Britanie si Franta nu se vor opune.

Noile tarife reprezinta un compromis intre ministrii din statele membre, care sustinusera


Un apel efectuat va costa 45 de eurocenti pe minut, iar unul primit 20 de eurocenti, daca Marea Britanie si Franta nu se vor opune.

Noile tarife reprezinta un compromis intre ministrii din statele membre, care sustinusera pina acum tarife ajungind pina la 60 de eurocenti pe minut, si parlamentarii europeni, care doreau un plafon maxim de doar 40 de eurocenti pe minut. "Va fi o mare victorie pentru consumatorii europeni", a declarat europarlamentarul austriac Paul Rubig.

Adversarii noilor tarife sint Marea Britanie si Franta, statele din care provin cele mai mari doua companii GSM europene: Vodafone si Orange. Asociatia europeana GSM Association a avertizat deja ca scaderea tarifelor de roaming ar aduce o pierdere de 2,6 miliarde de euro anual, care va fi compensata prin cresterea preturilor pentru convorbirile interne.

Cea mai mare parte a profitului din roaming provine din convorbirile efectuate din Spania si Italia, principalele destinatii turistice europene, de aceea fiind de asteptat ca si aceste doua state sa se opuna noilor tarife.

In cel mai fericit caz, tarifele reduse vor intra in vigoare incepind din luna iulie, dupa aprobarea lor in cadrul Consiliului European din iunie.

Insa unul dintre negociatorii europeni a aratat ca in Consiliul European noile tarife nu au sanse mari de a fi aprobate, o coalizarea a Marii Britanii, Frantei, Spaniei si Italiei fiind suficienta pentru impiedicarea noii legi europene. Parlamentul European a propus ca masura sa se aplice dupa trei luni de la aparitia legii, timp in care guvernele europene au libertatea de a decide daca modificarea tarifelor sa se aplice sau nu in statul respectiv.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.