Tudor Giugiu, presedinte TVR si-a anuntat demisia din functie, sustinind, printre altele ca nu mai poate garanta pe viitor independenta editoriala a postului public. Postul din Consiliul de Administratie a lui Tudor Giurgiu va fi suplinit de Brindusa Miron, sefa Biroului de presa al PNL. Luni liberalii ar putea lua o decizie in privinta noului sef al TVR, printre numele vehiculate deja, in afara de Brindusa Miron, aflindu-se si Tudor Barbu, reprezentantul partidului in CA. In demisia oficiala adresata lui Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor, Giurgiu numeste 5 motive pentru decizia sa:

1. "Nu mai am motivatie pentru a continua";

2. "Nu cred ca mai pot garanta pe viitor independenta editoriala a TVR";

3. "Nu vreau sa mai lucrez intr-o institutie in care sindicatele fac partizanate cu partidele politice impotriva celor pe care Parlamentul i-a desemnat prin vot sa se ocupe de soarta acelei institutii";

4. "Mizerabila campanie de presa din partea unor trusturi si presiunile la care am fost supus in ultima perioada" si

5. "Nimeni nu e interesat ca TVR sa progreseze cu adevarat". La finalul documentului, Giurgiu prevede un viitor la fel de sumbru pentru TVR: "Nu cred ca vreun alt succesor va reusi pina ce legea de functionare a SRTv nu se va modifica si se vor limpezi astfel chestiuni esentiale discutate pe larg in media in ultimii doi ani".

"Reciteam aseara SMS-urile primite de la prieteni in vara lui 2005, dupa ce au aflat ca am fost numit PDG la TVR. Georgia imi spunea «Succes! Sper sa reusesti sa clintesti «monstrul» fara sa te schimbe, decit in bine»", isi incepe Giurgiu cealalta scrisoare. "Din pacate, n-am reusit sa clintesc «monstrul» (i-am facut poate doar o operatie estetica)", continua acesta.

Seful TVR enumera dezamagirile care l-au determinat sa renunte: "Plec, pentru ca nu mai intrevad vreo posibilitate de a lucra eficient intr-un climat sanatos si de incredere. Pentru ca o anume parte a spectrului politic si-a facut un scop in sine din a incerca sa puna mina pe televiziunea publica. Pentru ca nu vreau sa ma schimb si sa fac trocuri si compromisuri. Semnalul de alarma pe care vreau sa il trag tine de sistem si de nevoia de innoire. Generatia, stratul, mentalitatea care nu doreste schimbarea este un sistem mult mai articulat decit il banuim si el se organizeaza in jurul unor aliante obiective, dar nevazute si profunde, bazate pe interese foarte concrete si de anvergura".

"La noi, la TVR, pisicile de mare au (inca) «ochi albastri»", scrie la final presedintele demisionar, amintind de un articol de-al lui Adrian Cioroianu, care-l compara pe Tudor Giurgiu cu Steve Irwin, vinatorul de crocodili.

Brindusa Miron si Tudor Barbu, posibili inlocuitori pentru Giurgiu

Demisia lui Giurgiu i-a luat total prin surprindere pe liberali. Mai multi membri din conducerea partidului au decis ca subiectul sa fie inscris prioritar pe ordinea de zi de luni a sedintei Biroului Politic Central. Liberalii vehiculeaza deja trei variante pentru sefia TVR.

O mica parte dintre lideri o sustin pe Brindusa Miron, sefa comunicarii din PNL si supleantul lui Giurgiu in Consiliul de Administratie (CA) al TVR. Alti fruntasi liberali opteaza pentru Tudor Barbu, reprezentantul PNL in CA. Exista insa si o a treia varianta, expusa de secretarul general al PNL, Dan Motreanu, si anume aceea a propunerii unei persoane din afara CA.

"Toate aceste trei variante sint plauzibile", ne-a declarat ieri presedintele Comisiei de cultura a Camerei Deputatilor, Catalin Micula, care este si membru in BPC al PNL. "Tinind insa cont de ceea ce s-a intimplat in ultimele doua sedinte ale comisiilor parlamentare de cultura, cind s-a dezbatut Raportul de activitate pe 2006 al TVR, si de pozitiile senatorilor si deputatilor, cred ca mai sigura este varianta demiterii intregului CA al TVR.

Nimeni dintre noi nu poate inghiti ceea ce membrii CA vor sa sugereze, si anume ca doar Tudor Giurgiu este vinovat, iar toti ceilalti nu. Vina este comuna", a mai spus Micula. Pe de alta parte, unii dintre liderii PNL spun ca sefia TVR trebuie negociata cu PSD; care ar avea deja o propunere: Ane Marie Juganaru.

Citeste Scrisoarea deschisa (.pdf)

Citeste textul demisiei lui Tudoar Giurgiu

Postul din Consiliul de Administratie a lui Tudor Giurgiu va fi suplinit de Brindusa Miron, sefa Biroului de presa al Partidului National Liberal. Daca raportul de activitate al SRTv va fi respins de Parlament, in urmatoarea perioada, membrii Consiliului de Administratie vor fi schimbati, sustine presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu.

"In cazul in care raportul de activitate al TVR ar fi aprobat, se va proceda doar la desemnarea unui alt membru al Consiliului de Administratie in locul domnului Tudor Giurgiu. Data fiind situatia din TVR, care a culminat cu demisia domnului Giurgiu, este putin probabila adoptarea raportului de activitate", a declarat Olteanu pentru MEDIAFAX. Ulterior, noii membri numiti de partide vor propune celor doua comisii de cultura din Parlament un nou presedinte al CA, care ar urma sa fie validat de plenul Legislativului. Timp de 30 de zile, presedintele demisionar al TVR va asigura interimatul, calitate din care va conduce in continuare televiziunea publica si va avea toate competentele legale. (Diana Lazar)

Brindusa Miron si Tudor Barbu, in calcul pentru sefia TVR

Demisia lui Giurgiu i-a luat total prin surprindere pe liberali. Mai multi membri din conducerea partidului au decis ca subiectul sa fie inscris prioritar pe ordinea de zi de luni a sedintei Biroului Politic Central. Liberalii vehiculeaza deja trei variante pentru sefia TVR. O mica parte dintre lideri o sustin pe Brindusa Miron, sefa comunicarii din PNL si supleantul lui Giurgiu in Consiliul de Administratie (CA) al TVR. Alti fruntasi liberali opteaza pentru Tudor Barbu, reprezentantul PNL in CA. Exista insa si o a treia varianta, expusa de secretarul general al PNL, Dan Motreanu, si anume aceea a propunerii unei persoane din afara CA.

"Toate aceste trei variante sint plauzibile", ne-a declarat ieri presedintele Comisiei de cultura a Camerei Deputatilor, Catalin Micula, care este si membru in BPC al PNL. "Tinind insa cont de ceea ce s-a intimplat in ultimele doua sedinte ale comisiilor parlamentare de cultura, cind s-a dezbatut Raportul de activitate pe 2006 al TVR, si de pozitiile senatorilor si deputatilor, cred ca mai sigura este varianta demiterii intregului CA al TVR.

Nimeni dintre noi nu poate inghiti ceea ce membrii CA vor sa sugereze, si anume ca doar Tudor Giurgiu este vinovat, iar toti ceilalti nu. Vina este comuna", a mai spus Micula. Pe de alta parte, unii dintre liderii PNL spun ca sefia TVR trebuie negociata cu PSD; care ar avea deja o propunere: Ane Marie Juganaru.

Vacaroiu va analiza numirea unui reprezentant in CA TVR daca se va forma noul Consiliu

Presedintele interimar Nicolae Vacaroiu va analiza oportunitatea numirii unui reprezentant al Administratiei Prezidentiale in Consiliul de Administratie (CA) al TVR daca se va pune problema numirii unui nou Consiliu si daca procedura se va petrece in perioada interimatului la Palatul Cotroceni, informeaza NewsIn.

Demisia lui Tudor Giurgiu din fruntea Consiliului de Administratie al Televiziunii publice nu atrage dupa sine caderea Consiliului. Pe de alta parte, in cursul saptaminii viitoare este posibil ca raportul de activitate al TVR sa fie respins de plenul Parlamentului, o situatie care determina caderea intregului Consiliu.

La numirea actualului Consiliu de Administratie al TVR, Traian Basescu si PD nu si-au desemnat reprezentanti, ca si in cazul radioului public, pledind pentru modificarea legii in sensul depolitizarii conducerii celor doua institutii publice. Purtatorul de cuvint al presedintelui interimar Nicolae Vacaroiu, Andrei Alexandru, a precizat, de asemenea, ca in conditiile in care locurile care revin Presedintiei din actualul CA al TVR sint neocupate, seful interimar al statului nu intentioneaza sa desemneze reprezentanti.

Culcer revine la TVR intr-o saptamina

Directorul Directiei Stiri a Televiziunii Romane, Rodica Culcer, a declarat vineri pentru MEDIAFAX ca spera sa-si reia activitatea la TVR peste o saptamina, dar a precizat ca "acest lucru nu are nici o legatura cu demisia lui Tudor Giurgiu", ci cu incheierea concediului ei medical. "Asa mi-am planificat. Durata concediului, pina pe 14 mai, e scrisa in documente", a declarat Rodica Culcer pentru agentia de stiri, refuzind sa comenteze insa demisia lui Giurgiu, pentru ca ar fi "neelegant". Intre Tudor Giurgiu si Rodica Culcer au existat mai multe tensiuni, pe 4 martie presedintele TVR declarindu-si intentia de a intrerupe colaborarea cu mai multi directori din televiziunea publica, inclusiv cu Rodica Culcer. In replica, directorul Stirilor a spus, la momentul respectiv, ca singura modalitate prin care poate fi demisa este acordarea notei 5 la evaluarea performantelor profesionale. Aceasta evaluare nu a avut insa loc, pentru ca Rodica Culcer se afla in concediu medical. Ioan Mihai Dumitrescu (PSD): "Nu cred ca vom trece raportul"

Vice-presedintele Comisiei de cultura, arte, mijloace de informare in masa din Senat, Ioan Mihai Dumitrescu, este de parere ca raportul de activitate al TVR nu va fi votat saptamina viitoare. "Exista multe nemultumiri legate de activitatea lui Tudor Giurgiu. Este inadmisibil ca un conducator sa inceapa un mandat cu 16 milioane de euro in cont si sa inregistreze dupa doi ani o pierdere de 5 milioane".

Micula regreta decizia lui Giurgiu

Presedintele Comisiei de Cultura, arte si mijloace de informare in masa din Camera Deputatilor, liberalul Catalin Micula, spune ca regreta demisia lui Giurgiu. "Este o solutie absolut onorabila. El a inteles ca nu mai putea sa mearga mai departe cu echipa cu care a inceput, echipa care nu-l mai dorea" (n. red. - Consiliul de Administratie, care recent i-a retras sprijinul). Micula adauga ca in urmatoarele trei zile lucratoare, Parlamentul va lua o decizie in privinta inlocuitorului lui Tudor Giurgiu, numit in 2005 la propunerea Guvernului. Totodata, in urmatoarele 30 de zile, Legislativul va vota rapoartele de activitate ale SRTv din 2005 si 2006. "Consiliul de Administratie poate fi demis numai in urma respingerii rapoartelor. In cazul acesta va fi inlocuit intregul Consiliu si partidele vor propune iarasi membri. Deocamdata, avem certitudinea (n. red. - unei noi numiri) pentru domnul Giurgiu", ne-a declarat Micula. Surse din comisiile de cultura ne-au asigurat ca raportul pe 2006 va primi vot negativ, ceea ce atrage dupa sine schimbarea Consiliului de Administratie. (Diana Lazar)

CTP: "O demisie care nu inseamna nimic"

Cristian Tudor Popescu presedintele Clubului Roman de Presa(CRP) ca crede ca demisia lui Giurgiu nu rezolva cu nimic situatia din TVR. "E o demisie care nu inseamna nimic, cum nu a insemnat nici in cazul lui Nicolau si nici in celelalte cazuri de-a lungul vremii. Problema fundamentala a TVR este sistemul de alegere a conducerii, sistemul politizat si cita vreme acesta nu se schimba, nu va insemna nimic prezenta cuiva sau altcuiva la conducerea TVR", ne-a declarat seful CRP. Intrebat unde considera a gresit Giurgiu in cei doi ani de mandat, CTP da vina pe evolutia acestuia ca manager al instutiei : " cred ca a fost prea sigur pe el la un moment dat. A avut o atitudine oarecum superioara si a avut si o evolutie ciudata. De doi ani de zile n-am auzit nimic despre cum e in TVR. N-a facut nici o declaratie, s-au schimbat niste oameni, niste structuri, dar n-am auzit nimic. Brusc, dupa doi ani, Tudor Giurgiu a inceput sa vorbeasca despre ineficienta unor emisiuni, sectoare intregi din televiziune, departamente, s.a. Nu e normal. Nu a existat un echilibru". C.T Popescu mai spune ca pierderile financiare ale posturilor publice se datoreaza cheltuielilor hazardate si disproportionate din ultimul an. Ralu Filip: Mi-ar parea rau sa fie o simpla inlocuire de persoane

Presedintele Consiliului National al Audiovizualului, Ralu Filip, a declarat pentru "Cotidianul" ca demisia presedintelui TVR, in contextul discutiilor si problemelor din ultimul timp este "solutia cea mai eficienta si pentru domnul Giurgiu, si pentru institutie".

"Problema care se pune acum este cit va dura interimatul si cit de repede se va misca Parlamentul ca sa puna un membru nou in Consiliul de Administratie si un nou presedinte director general. Criteriile mele sint cu totul altele decit ale politicienilor.

TVR nu are nevoie de un bun manager, pentru ca are servicii de specialitate in care poti sa angajezi prin concurs oameni priceputi. TVR are nevoie de o autoritate, de un om care stapineste foarte bine regulile jocului, pentru ca este cel mai suspicionat post din Romania, in ce priveste independenta editoriala si calitatea programelor", a explicat Filip.

El a adaugat ca spera ca "prin viitoarea numire sa se dea raspuns si sa se rezolve citeva probleme mari: care va fi rolul postului public in peisajul audiovizual romanesc, cum trebuie sa se schimbe aceasta institutie-mamut ca sa faca fata cerintelor.

Sint adeptul independentei absolute a posturilor publice de radio si televiziune, in sensul ca sursele de venit sa provina exclusiv de la populatie in schimbul unui pachet de programe, care sa acopere gusturile si preferintele publicului. Sint impotriva cofinantarii de la Guvern, iar in situatia in care cuantumul banilor de la populatie este suficient, as fi si impotriva publicitatii. Vrind-nevrind, publicitatea reprezinta o forma de presiune pe programe".

Avadani: "Razboiul din TVR nu se poate duce de unul singur"

Ioana Avadani, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent, considera ca Tudor Giurgiu nu s-a bucurat de sprijin pentru reforma din TVR, "nici din afara institutiei, dar nici din interior": "Se poate discuta pe marginea metodelor sale, daca au fost sau nu adecvate, insa intentia sa de reformare a institutiei nu poate fi pusa la indoiala". Avadani apreciaza ca mesajul demisiei este ca razboiul din TVR nu se poate duce de unul singur. Seful CJI este totodata de parere ca Giurgiu ar fi trebuit sa-si explice mai bine planurile angajatilor sai si sa faca din transformarea televiziunii un efort de grup. "Demersul sau a fost interpretat ca agresiv fata de propriii angajati si cred ca aici s-a produs fractura intre presedinte si staff", constata Avadani.

La plusuri, Avadani noteaza transparenta cistigata de TVR, precum si relatia de comunicare directa si fireasca cu organizatiile de media. "Plusurile se mai vad pe ecrane. Jurnalul de stiri arata mai bine decit a aratat el vreodata in ultimii 15 ani, aud din ce in ce mai multi oameni comentind pozitiv calitatea serviciilor TVR. Calitatea filmelor e si ea un pas inainte, iar TVR 2 si-a gasit o identitate aparte si si-a construit un public al lui". Avadani crede ca viitorul presedinte TVR trebuie sa fie un bun manager, care sa aiba "o buna cunoastere a institutiei publice, o capacitate de a forma echipa si viziune. Si sa se bucure de vointa politica in jur, pentru sprijinirea reformei, insa asta nu tine de individ".

Pruteanu: "S-au facut lucruri pe la spatele lui Giurgiu"

George Pruteanu, membru al Consiliului de Administratie al TVR, considera incorecte motivele expuse de Tudor Giurgiu in scrisoarea deschisa in care-si anunta demisia. "Este un text bine compus din punct de vedere literar, dar nu ne satisfac motivele expuse acolo. Sint lucruri acolo care nu sint corecte", a declarat Pruteanu pentru NewsIn. PRM-istul sustine ca o data cu pierderea meciurilor de fotbal, CA "a inteles ca s-au facut lucruri pe la spatele lui", drept pentru care au demarat o ancheta interna cu privire la toate contractele in derulare. "Eu am cerut din prima luna o lista cu salariile din TVR, dar a fost o lupta cu multe oprelisti. Nu se poate sa fiu in Consiliul de Adminstratie, sa administrez fara sa stiu ce administrez. Pina la urma am capatat doar o lista care contine plafoane salariale", a adaugat Pruteanu, care considera ca raspunderile CA ar trebui defalcate de cele ale lui Tudor Giurgiu.

Citeste articole aparute in Cotidianul: Deputatii vor mai multe capete din TVR TVR, ratacita intre audienta si calitate Cit a primit TVR pe Ceausescu TVR la raport: minus 17 milioane de lei Directorul TVR, admonestat la CRP si in Parlament Conflictul TVR - Felix merge inainte Giurgiu, atacat de trustul Felix Tudor Giurgiu ia masuri anti-Culcer Tudor Giurgiu le da producatorilor cu programele in cap Giurgiu si Toghina, noii sefi ai TVR si SRR Domnu’ presedinte Giurgiu CV-ul lui Tudor Giurgiu

Tudor Giurgiu (35 de ani) a fost numit in functia de presedinte director-general al SRTv in data de 27 iunie 2005 in sedinta Camerelor reunite ale Parlamentului. El a fost numit la propunerea PNL.

Tudor Giurgiu a fost implicat, in ultimele luni, intr-o serie de scandaluri legate de Televiziunea Romina. El a anuntat, la inceputul lunii februarie, ca Telesport a reziliat contractul de difuzare a meciurilor din Liga I deoarece persoanele responsabile de efectuarea platilor din cadrul Directiei Economice a SRTv nu au emis ordinele de plata pina la termenul prevazut in contract.

In cadrul unei conferinte de la inceputul lunii martie, Tudor Giurgiu a recunoscut ca SRTv se confrunta cu probleme financiare si a anuntat ca societatea de televiziune publica va avea, in 2007, un buget de austeritate. El a mai declarat ca televiziunea publica face demersuri pentru a mari taxa radio-TV de la 4 lei la 6 lei. Tot in cadrul conferintei de presa Tudor Giurgiu a declarat ca o va concedia pe directoarea postului TVR Cultural, Daniela Zeca Buzura, si ca se gindeste sa o demita si pe directoarea departamentului Stiri al SRTv, Rodica Culcer. El si-a justificat intentia de a le demite pe cele doua directoare prin prestatiile manageriale slabe ale acestora. Ulterior, Tudor Giurgiu a revenit asupra deciziei de demitere a directoarei postului TVR Cultural, Daniela Zeca Buzura.

Tot la inceputul lunii martie, SRTv a decis intreruperea filmarilor pentru sezonul doi al serialului "La Urgenta" dupa ce a constatat ca investitiile de un milion de euro in productia primului sezon a serialului "La Urgenta" au adus incasari de doar 600.000 de euro.

Cheltuielile Televiziunii Romine au depasit, anul trecut, incasarile din exploatare cu 17,1 milioane de lei (peste 5,1 milioane de euro), potrivit unui comunicat care a prezentat datele raportului de activitate al SRTv pe 2006. Totodata, potrivit aceluiasi comunicat, 83% din veniturile SRTv din 2006 au provenit din bani publici.

Opt membri ai Consiliului de Administratie al SRTv au trimis, in data de 16 aprilie, comisiilor de specialitate din cadrul Parlamentului, o scrisoare in care informau ca majoritatea membrilor CA al SRTv a acordat vot de neincredere raportului SRTv prezentat de presedintele director-general Tudor Giurgiu. Cei opt semnatari ai scrisorii au mentionat ca nu au avut informatii despre starea economico-financiara reala a SRTv decit in momentul in care au primit raportul de activitate pe anul 2006.

In replica, presedintele director general al SRTv Tudor Giurgiu a depus si el, in data de 18 aprilie, la Comisia de cultura, arte si mijloace de informare in masa de la Senat, o scrisoare in care afirma ca nu a condus singur televiziunea publica si ca a luat decizii fie impreuna cu Consiliul de Administratie al SRTv, fie singur, dupa cum cer prevederile legale.

Tudor Giurgiu s-a nascut in 1972 la Cluj si a absolvit Academia de Teatru si Film din Bucuresti, sectia Regie. Intre anii 1998 si 1999, el a fost director de creatie al postului Atomic TV, iar din 2002 pina in 2005 a fost director al Festivalului International de Film Transilvania (TIFF).

Societatea Romina de Televiziune (SRTv) este serviciul public de televiziune din Rominia si are in componenta posturile publice TVR 1, TVR 2, TVR International si TVR Cultural si studiourile teritoriale TVR Cluj, TVR Iasi, TVR Timisoara, TVR Craiova si TVR Bucuresti. (NewsIn)