Exista o reteta pentru a reveni in sondajele de opinie. Nu e insa chiar asa de usor de aplicat.

Unul dintre ultimele sondaje de opinie - cel dat ieri publicitatii de IMAS - indica date previzibile, dar spectaculoase: Traian Basescu reincepe sa creasca in sondaje, PD, la fel, in vreme ce PNL, PSD, PRM si liderii acestor partide scad. Sondajul cu pricina masoara doar trei zile din luna de suspendare a lui Traian Basescu; adus la zi, e de crezut ca datele sale ar fi fost si mai clar favorabile presedintelui suspendat.

Pentru consolidarea unei democratii autentice in Romania, datele acestei cercetari sociale sint imbucuratoare: oamenii - viitorii electori - nu mai sint asa de usor de dus de nas. Reactioneaza la nedreptatea flagranta si stiu sa se fereasca de tonele de reziduuri mediatice pe care le primesc in cap zilnic, de la televiziune si din presa scrisa. Nu e mai putin adevarat ca in ecuatie intra si o serie de personaje - „icoane" veritabile ale galeriei de „retrograzi" ai spatiului public autohton - care fac mai usoara si mai transanta optiunea.

Pe de alta parte, datele sondajului de opinie scot la iveala si o reteta de revigorare politica. Cind cineva este programatic si demonstrativ pus la colt fara argumente solide, oamenii se solidarizeaza cu victima conjuratiei. Suspendat din functia in care a fost ales de romani si pus in continuare, si dupa suspendare, pe coji de nuca de personaje politice care au ratat rasunator la intilnirea directa cu electoratul, Traian Basescu redevine, fie si numai prin comparatie, simpatic si bun sa fie reinvestit cu incredere.

Cei care l-au suspendat pe Basescu stiu ce sa faca pentru a opri avalansa de neincredere masiva care se redistribuie catre ei: se pot suspenda. Si teoretic, si practic. Realist insa, lucrurile nu vor merge asa departe. Pentru cei 322, ca si pentru protectorii lor, ideea autosuspendarii este ultima varianta pe care o pot lua in calcul. Daca ar ajunge la o asemenea solutie - disperata pentru ei -, ar insemna ca se vor suspenda din promiscuitate. Din „liniste" si promiscuitate, mai exact; din, cu alte cuvinte, mediul ideal in care pot sa prospere nederanjati prea tare de idei bizare precum justitia, cinstea, corectitudinea.

S-ar intilni, daca s-ar autosuspenda, cu ideea de onoare; si-ar fi dat demisii de onoare, care ar putea fi, la o adica, apreciate.

Visez cu ochii deschisi? Stiu ca este asa, dar nu ma pot abtine.