Update: 18: 50 Nicolas Sarkozy a cistigat 54% din voturile compatriotilor sai, arata cotidianul belgian "Le Soir", citind exit-polluri ale Serviciului de Informatii Generale al Frantei. In Franta, publicarea rezultatelor exit-pollurilor este interzisa pina la inchiderea urnelor, la ora 20:00, ora Frantei. (21:00, ora Romaniei) Update: 18: 15 Sarkozy cistiga cu 53%

Participarea la al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale franceze a atins 75,11% la ora locala 17.00 (18.00, ora Romaniei), cifra record dupa 1965, a anuntat Ministerul de Interne, citat de AFP. Conform unor surse apropiate oficialitatilor, citate de postul belgian RTBF, Nicolas Sarkozy ar fi cistigat 53% din voturile exprimate de francezi, ar arata sondajele la iesirea de la vot.

UPDATE 15:40

Prefectura Mesley-du-Maine, din Mayenne, a anuntat ca trei dintre sectiile de vot de pe raza sa au fost deschise cu o intirziere de 40 de minute, din cauza disparitiei, in timpul noptii, a buletinelor de vot pentru Nicolas Sarkozy. Un responsabil al acestor sectii au evocat "cel mai probabil" o tilharie, Un responsabil al prefecturii a fost trimis imediat la sectii, pentur a completa numarul de buletine disparute, care se situau in jurul cifrei de 1.500.

Ségolène Royal a votat la sectia sa din Melle (Deux-Sevres). Candidata socialista a fost intimpinata in fata sectiei cu scandari: "Ségolène, presedinte!" si "vom cistiga!". Nu a facut declaratii de presa.

Nicolas Sarkozy a votat si el in insula Jatte, din Neuilly-sur-Seine, alaturi de fiicele sale vitrege, dar neacompaniat de sotie. Candidatul UMP a fost si el intimpinat de partizani entuziasmati care strigau: "Nicolas presedinte!"

Nou record de participare la alegerile prezidentiale.

Rata de participare la al doilea tur al alegerilor prezidentiale din Franta, la miezul zilei, atinsese 34,11%, ceea ce reprezinta cu trei puncte procentuale mai mult decit participarea de la primul tur de scrutin, considerata si ea exemplara.

In urma cu doua saptamini, la ora 12:00, francezii isi exprimasera votul in proportie de 31,21%. Cifrele sunt mult mai mari decit la precedentele alegeri prezidentiale: la al doilea tur de scrutin din 2002, la aceeasi ora, se inregistrase o participare de 26,2%. Doar alegerile din 1974 au inregistrat o participare mai numeroasa la prinz, in al doilea tur de scrutin: 35,62%. La precedentul tur de scrutin, din 22 aprilie, participarea francezilor la vot, pina la inchiderea urnelor a atins aproape 85%. 44,5 milioane de francezi cu drept de vot sunt asteptati sa isi exprime optiunea astazi. Urnele s-au deschis la ora opt dimineata, iar primele rezultate preliminare vor fi date publicitatii la ora 20:00, ora Frantei, respectiv 21:00 ora Romaniei.

Francezii trebuie sa-si exprime optiunea intre candidatul dreptei, al partidului UMP, fostul ministru de Interne si al Finantelor, Nicolas Sarkozy, si candidata Partidului Socialist, Ségolène Royal.

Candidatul dreptei, cel pe care ultimele sondaje de opinie inaintea turului doi il creditau cu prima sansa de a ocupa fotoliul de la Elysée, detinind un procent de 54% din preferintele electoratului francez, promite o ruptura cu politica franceza de pina acum. Pentru societatea franceza, care resimte o criza economica si sociala, Nicolas Sarkozy, fostul ministru de interne, promite o reinventare a Republicii, bazata pe "valoarea muncii". Sarkozy promite crearea de noi locuri de munca prin incurajarea investitorilor, prin scaderea taxelor (unele din cele mai mari din Europa, la ora actuala). Pentru salariati, Sarkozy promite, o data cu pastrarea saptaminii minime de lucru de 35 de ore, posibilitatea de a efectua ore suplimentare neimpozitate, din care ar rezulta cresteri de venituri si implicit cresterea puterii de cumparare si a economiei.

In ce priveste UE, Sarkozy se declara impotriva integrarii Turciei si a unei noi constitutii, care sa fie din nou supusa referendumului in Hexagon. El sprijina un nou tratat, care sa reformeze institutiile Uniunii.

Sarkozy promite stoparea imigratiei ilegale in Franta si introducerea imigratiei selective, adica acordarea posibilitatii de a veni in tara pentru cei calificati in domenii de care Hexagonul are nevoie. In acelasi timp, insa, fostul ministru de interne a introdus, insa masuri de discriminare pozitiva pentru tinerii ce provin din familii de imigranti si care aveau sanse mai mici de a-si gasi locuri de munca. Opozantii sai, inclusiv candidata stingii, Ségolène Royal, avertizeaza ca alegerea lui Sarkozy ar putea conduce la demonstratii violente in suburbiile sarace, pe care acesta le-a antagonizat prin masurile dure anti-infractionalitate. 27 de masini fusesera incendiate, de altfel, in noaptea de simbata spre duminica, la Paris. Se pare ca incidentele ar fi cauzate de extrema stinga.

Ocupanta locului doi in sondaje, Ségolène Royal (foto), promite sa creeze o "democratie participativa", cu un accent deosebit asupra ameliorarii procesului educativ. Royal a jucat foarte mult, in timpul campaniei, pe cartea protejarii valorilor familiei. Candidatei socialiste i s-au reprosat numeroasele gafe din timpul campaniei electorale, in special in ce priveste politica externa.

Presedinte cu forta Presedintele Frantei dispune de prerogative mult mai importante decit majoritatea presedintilor din democratiile occidentale: el are puterea de a numi membri guvernului, de a dizolva Adunarea Nationala si detine controlul asupra "butonului rosu" nuclear. Presedintele ia masurile necesare in caz de amenintari grave si imediate. Tot el prezideaza Consiliul de Ministri si semneaza ordonante si decrete. Seful statului francez acrediteaza ambasadorii, negociaza si ratifica tratatele, este comandant al armatei si poate propune convocarea de referendumuri asupra anumitor proiecte de lege. El este garantul independentei autoritatii judiciare si prezideaza Consiliul Superior al Magistraturii.