Doua personaje puternice care au antagonizat scena politica.

Nicolas Sarkozy, cel care a ocupat locul intii in preferintele electoratului francez la primul tur de scrutin prezidential, are un profil psihologic foarte apropiat de cel al lui Traian Basescu. Ambitios, carismatic, indragostit de putere, trezeste pasiuni puternice, atit pro, cit si contra, in rindul celorlalti politicieni si al alegatorilor. Daca Basescu a intrat in conflict deschis cu aliatii liberali, Sarkozy a reusit sa isi antagonizeze membrii propriului partid, inclusiv pe cel care i-a fost mentor, actualul presedinte, Jacques Chirac. Este adevarat insa ca, in fata iminentelor alegeri prezidentiale, UMP-istii au facut front comun linga cel care avea puterea de a electriza masele de partea dreapta a esichierului politic.

Amindoi sint oamenii politici care promit ruperea de trecut, o noua politica. Sint populisti, cu rezerva ca, bineinteles, populismul francez e mai rafinat decit cel romanesc. Sa fie foarte clar: nu ma refer aici la programe politice, Sarkozy este de dreapta, Basescu este (oarecum incert) de stinga. Cel mai evident lucru care ii uneste, din punctul de vedere al programului, este proatlanticismul lor.

Un comentariu referitor la personalitatea lui Nicolas Sarkozy, in „The International Herald Tribune", confirma aceasta paralela. „Sarkozy este o figura balzaciana, aventurierul devorat de ambitie care isi croieste drum la oras si, prin hotarirea sa fara limite si cu o energie ce nu cunoaste oboseala, ajunge la un pas de succesul visat. Ar putea la fel de usor sa fie de stinga sau de dreapta. El ii este devotat succesului", scrie editorialistul William Pfaff.

Intr-adevar: aventurier, ambitie, hotarire fara limite, energie ce nu cunoaste oboseala, toate aceste descrieri i se potrivesc si lui Basescu. Desi nu cred ca pina acum Basescu a mai fost caracterizat drept personaj balzacian.

Ceea ce ramine de vazut este daca, in fata unui personaj la fel de exploziv, romanii vor reactiona la fel ca francezii. Pro sau contra Sarkozy, francezii au mers la vot in proportie de 85%, la primul tur de scrutin (o cifra fara precedent), si se vor inghesui, probabil, la vot si in al doilea tur, pe 6 mai. Pro sau contra Basescu, nu stim inca daca romanii se vor mobiliza la fel de exemplar. Sondajele de opinie arata ca Sarkozy va ocupa, cel mai probabil, scaunul de la Élysée. Nu stim inca daca Basescu si-l va recapata pe cel de la Cotroceni.