SUA vor trimite in august in Romania un batalion de militari dislocat de la baza din Vilseck, Germania, iar in 2008 ar urma sa inceapa rotatia efectiva a trupelor americane, la sase luni, la facilitatile militare puse la dispozitie de Romania si Bulgaria.

Potrivit publicatiei americane "Stars and Stripes", generalul maior Mark Hertling seful operatiunilor armatei SUA in Europa a declarat ca facilitatile militare din Romania si Bulgaria au fost alese pentru pozitia lor strategica. "Se afla intr-o zona foarte importanta de pe teritoriul unor noi state partenere, intr-o regiune care chiar este un loc ce a constituit, din punct de vedere istoric, o ruta de tranzit pentru baietii rai", a declarat Hertling.

Trupele americane vor veni in Romania pentru a se antrena sub comanda Fortei Comune de Est, ce va avea cartierul general la baza aeriana de la Kogalniceanu. Alte locatii de antrenament din Romania sint poligoanele de la Smirdan, Babadag si Cincu, aminteste revista. In Bulgaria, principala baza ce va fi folosita este cea de la Novo Selo, de linga Sliven, la 240 de km sud-vest de Mihail Kogalniceanu.

Bazele vor fi conduse in comun de Romania si SUA si nu vor semana cu bazele americane din Europa, ce gazduiesc si familiile soldatilor, au scoli si magazine. Soldatii nu vor fi insotiti de familiile lor, precizeaza "Stars and Stripes". (S.M.)