Cei zece republicani intrati in competitie pentru nominalizarea la candidatura pentru presedintia Statelor Unite ale Americii au participat la prima dezbatere televizata.

Intrunirea a avut loc la o saptamina de la dezbaterea similara a celor opt candidati democrati. Noua dintre candidatii republicani si-au exprimat sprijinul pentru razboiul din Irak (popular in rindul sustinatorilor infocati ai republicanilor), chiar daca in privinta modalitatii in care acesta ar trebui condus au existat diferente. Singura voce discordanta a fost a lui Ron Paul, in virsta de 71 de ani, reprezentant al Texas, care a votat impotriva razboiului din Irak in 2002. El a pledat pentru retragerea americana si pentru "o politica noninterventionista". Conservator cu tendinte libertariene, Paul, care a votat impotriva legislatiei antiterorism Patriot Act, nu are insa nici o sansa sa primeasca investitura. Toti candidatii au aspirat la postura de urmasi ai lui Ronald Reagan, pe care l-au citat si l-au evocat in mod repetat.

Fostul primar al orasului New York, Rudy Giuliani, este creditat cu 33% din intentiile de vot pentru primarele republicane, cu mult inaintea senatorului John McCain (14%). Mitt Romney, care a strins mult mai multi bani pentru campanie decit rivalii sai in primul trimestru al anului si se afla pe locul trei in cursa, a incercat sa profite de dezbatere pentru a iesi dintr-un relativ anonimat. Romney ar fi primul candidat mormon la alegerile prezidentiale.

Candidatii nu s-au angajat in atacuri la adresa actualului presedinte, George W. Bush. Cea mai mare distantare politica de restul candidatilor a demonstrat-o chiar cel care detine locul intii in preferintele electoratului republican - Rudy Giuliani, prin sprijinul sau pentru dreptul la libera alegere in ce priveste avortul. Tot Giuliani, de data aceasta alaturi de senatorul John McCain, s-au declarat in sprijinul finantarii federale pentru cercetarea in domeniul celulelor-susa. Alt punct de divergenta inregistrat l-a constituit opinia asupra teoriei evolutioniste a lui Charles Darwin: trei dintre candidati au declarat ca nu sint de acord cu aceasta teorie.

McCain, cel care a condus cursa pentru candidatura pina de curind, a fost cel mai aproape de a avea o pozitie divergenta cu actualul presedinte american. Senatorul l-a sprijinit pe Bush in problema suplimentarii trupelor in Irak, dar in cursul dezbaterii a declarat ca razboiul a fost "ingrozitor de prost condus" si ca "acum trebuie sa rezolvam multe greseli ce au fost facute". McCain a revenit insa imediat: "Acum cred ca sintem pe drumul cel bunů avem o noua strategie si un nou general si acesti tineri sint angajati in obtinerea victoriei".

La dezbatere, care a tinut 90 de minute si a avut loc la Biblioteca Prezidentiala Ronald Reagan, au asistat Nancy Reagan (fosta prima doamna) si Arnold Schwarzenegger, guvernatorul Californiei. Schwarzenegger este considerat un model alternativ de guvernare pentru republicani, fata de presedintele Bush, punind accentul pe politici centriste si cooperare bipartita, noteaza "The Washington Post".

Participantii la dezbatere:

Sam Brownback Jim Gilmore Rudolph Giuliani Mike Huckabee Duncan Hunter John McCain Mitt Romney Ron Paul Tom Tancredo Tommy Thompson