Masina apartinind Guvernului in care politistii de la Crima Organizata au descoperit 60 de kilograme de heroina era functionala.

Desi Secretariatul General al Guvernului a tinut sa specifice, in urma cu doua zile, intr-un comunicat de
Masina apartinind Guvernului in care politistii de la Crima Organizata au descoperit 60 de kilograme de heroina era functionala.

Desi Secretariatul General al Guvernului a tinut sa specifice, in urma cu doua zile, intr-un comunicat de presa, ca "autoturismul nu a fost inmatriculat si nu a fost pus in circulatie din cauza unor defectiuni tehnice la cutia de viteze", oficialii firmei Porsche, la al carei service a fost dusa masina, ii contrazic. Ei sustin ca in momentul in care a intrat in service, autoturismul era functional. Singurele "mici probleme" care se impuneau era schimbul de ulei. De altfel, masina marca Porsche 911 Turbo Coupe, de culoare argintie, confiscata in februarie 2002, nu ar fi avind cind sa se defecteze. Singurele drumuri pe care, oficial, ar fi trebuit sa le faca au fost din Vama Nadlac, la IPJ Timis si apoi la Bucuresti.

Pe ciinii politisti "nu i-a dus nasul"

Un alt semn de intrebare se pune si in cazul perchezitiei facute in anul 2002. Fostul sef al Serviciului de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Timis comisarul Mircea Chirila sustine ca masina Guvernului a fost verificata in 2002, cu sonde optice si ciini dresati. "Noi am fost sesizati ca autoritatea vamala aradeana a descoperit o anumita cantitate de droguri in Vama Nadlac, intr-un autoturism. Ne-am deplasat conform competentelor la punctul vamal, impreuna cu un procuror care a preluat imediat cazul si cu lucratorii din compartimentul antidrog. La fata locului s-au cintarit drogurile, s-a intocmit procesul-verbal de constatare si s-a verificat, inca o data, autoturismul, cu ajutorul unei sonde optice si a ciinelui special dresat pentru descoperirea drogurilor", a declarat joi, pentru NewsIn, comisarul Mircea Chirila. Cazul a fost preluat imediat de Parchetul General, procurorii dispunind masurile care trebuiau luate. El a relatat ca masina a fost adusa la Timisoara, in curtea IPJ Timis, unde a fost sigilata si unde trebuia sa ramina, in urma confiscarii, pina la licitatia pentru vinzarea ei.

Luna trecuta, politistii de la Crima Organizata au descoperit, intr-un autoturism care apartinea Guvernului si care a stat patru ani in garajul RA-APPS, 60 de kilograme de heroina. Drogurile, depozitate in 120 de pachete marcate cu cite un leu desenat, valoreaza noua milioane de euro si au fost gasite in timp ce masina, un Porsche 911 Turbo Coupe, de culoare argintie, era pregatita pentru actiuni de filaj pentru politie. Autoturismul a fost repartizat luna trecuta de catre Secretariatul General al Guvernului (SGG) Ministerului Internelor, mai exact politistilor de la Crima Organizata, care urmau sa il utilizeze in misiuni de filaj. Masina fusese confiscata de la doi traficanti de droguri turci. Potrivit procedurilor citate de Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA), masina a fost trimisa la un service autorizat al firmei Porsche, pentru a fi utilata cu tehnica de ascultat. De altfel, oficialii Porsche Romania au declarat ca "masina a intrat in atelierele noastre pentru operatii de service. In timpul fluxului de reparatii s-a prezentat la service o echipa a politiei care a cerut in mod oficial sa punem masina la dispozitie pentru cercetari. Din acel moment, autoturismul a intrat in grija organelor competente". Surse din cadrul MIRA spun ca in acel moment au fost descoperite, in tapiseria masinii si intr-un loc dintre motor si bancheta din spate, 60 de kilograme de heroina.

Surse din cadrul Serviciului de Protectie si Paza (SPP) sustin ca masina, cit s-a aflat in grija SGG, nu a fost folosita niciodata in coloanele oficiale. In acesti ani, mai spun SPP-istii, foarte multi cetateni turci s-au aratat interesati sa cumpere masina. Tocmai de aceea, arata unele surse, masina ar fi fost lasata ca "momeala" in garajul Guvernului. Alti politisti contrazic aceasta teorie, explicind ca politistii nu au instrumentele necesare pentru a face o perchezitie "ca la carte". Mai mult, in 2002, ei s-au multumit cu o captura destul de mare, de 60 de kilograme de heroina, premiera la acea vreme si tocmai de aceea nu ar fi continuat perchezitia.

Autoturismul Porsche cu numarul 34 FB 0376 a fost confiscat in februarie 2002, la Vama Nadlac. Vamesii au retinut masina in care se aflau doi cetateni turci, Ferdi Berirmen, 64 de ani, si fiul sau, Sureyya Berirmen, 33 de ani. Pe bancheta din spate au fost gasite atunci alte 60 de kilograme de heroina. Berirmen Ferdi a fost eliberat conditionat la trei ani dupa ce a fost condamnat la zece ani de detentie, pentru buna purtare. El a sustinut ca a transportat drogurile la cererea unei persoane "Hogea" si a acceptat sa transporte drogurile din Romania in Austria.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.