Becali are pictor personal. Si este intervievat in reviste de arta. Reprezentat in lucrarile artistilor. Studiat si analizat de critici, teoreticieni si simpli consumatori.Gigi Becali intr-un shooting pentru omagiu „Razboinicul luminii", „salvatorul neamului care, asemenea Sfintului Petru, se lupta cu crucea-n mina pentru dreptate si credinta" si, intre doua batalii cu demonii coruptiei si hotiei, isi face timp sa mai cladeasca si cite-o biserica, si-a cistigat un loc de veci si in arta. Acum aproximativ un an, primele lucrari reprezentindu-l pe Becali in ipostaze biblice stirneau controversa si dezbateri. In ultimul timp, imaginea „luceafarului" de la Steaua este imuabila. Nici nu apuca bine sa fie data jos de pe simezele unei galerii, ca apare, sub alta forma, intr-o noua expozitie. Majoritatea artistilor, ca si jurnalistii, de altfel, au o atitudine critica si ironica. Si unii, si altii nu fac, pina la urma, decit sa alimenteze artificial popularitatea unui personaj prin simpla supraexpunere.

Artistul Emanuel Borcescu a inclus un portret al latifundiarului din Pipera in expozitia „Heroes" de la galeria H’Art, alaturi de reprezentari ale altor eroi media autohtoni ca Andreea Marin, Mutu, Patapievici, Teo Trandafir sau Basescu. „Artistii simt de departe pericolul. De cele mai multe ori, daca vrei sa stii la ce sa te astepti, e bine sa tragi cu ochiul la artisti. Nu la ce spun, ci la ce fac", spune galeristul de la H’Art, Dan Popescu. „In cazul Becali, majoritatea lucrarilor pe care le cunosc incearca sa avertizeze, de cele mai multe ori in cheie ironica, asupra pericolului radicalismului doctrinar propus de Becali", completeaza el.

La galeria de arta digitala 115, una dintre cele mai apreciate lucrari e cea cu Becali in celebrul costum cu dungi, aureola in jurul capului, intr-o atitudine care exprima putere si siguranta. Lucrarea apartine lui Radu Pop si poate fi vazuta si sub forma de stencil pe zidurile Capitalei. Un alt stencil prezinta capul lui Becali cu adnotarea „Pocaitiva".

Acum citeva luni, pictorul Mihai Kuman a expus la galeria Simeza o lucrare postmodernista intitulata „Piinea lui Dumnezeu", care-l prezinta pe Becali intr-o ipostaza christica, tinind in mina dreapta o cruce. Elementele care fac trimitere directa la titlul lucrarii sint doua felii de piine lipite direct pe pinza. La citeva zile dupa vernisaj, patronul Stelei si-a parcat Maybachul in fata galeriei, s-a admirat in viziunea artistului si a achizitionat tabloul pentru suma de 5.000 de euro. Recent, un pictor de biserici din Lugoj a abordat tema disputei politice dintre Basescu si Tariceanu, cu Becali in rolul invingatorului. Nitu Roman nu se abate de la cliseu si ii plaseaza razboinicului crucifixul in mina. Mai mult, pictorul a declarat in presa ca, prin aceasta lucrare, a prevazut caderea presedintelui. Alta pictura a aceluiasi artist il arata pe Becali in chip de Moise care desparte apele cu toiagul.Razboinicul luminii, de Radu Pop
- click pe foto pentru zoom -Business Hero, de Emanuel Borcescu
- click pe foto pentru zoom - In ultimul numar al revistei de arta contemporana „Omagiu", a carui tema este narcisismul, directorul editorial Ioana Isopescu a realizat un interviu cu patronul de la Steaua. Materialul face parte dintr-un proiect in curs de desfasurare care consta intr-o serie de „portrete de curte" ale celor mai mediatizate icon-uri ale societatii romanesti de tip „show off": Gigi Becali, familia Columbeanu, Oana Zavoranu, Catalin Botezatu, Adi Minune etc. „Din interviul pe care l-am realizat (Slava Domnului!, sint inca vie si nescuipata!) rezulta clar ca pentru Becali arta este un «non issue», astfel incit intre cei doi exista o stare de incongruenta cronica", explica editorul de la „Omagiu". „Omul Becali traieste «in spirit», iar arta are sens doar daca are o functie educativa, de reprezentare a unor scene biblice. Crucifixul de doi metri aflat in biroul lui Becali din Aleea Alexandru nr. 1, seria de icoane si tablourile realizate de catre pictorul personal al «casei Becali» - a carui singura misiune este sa-l reproduca pe Iisus cit mai frumos - intaresc aceasta convingere", completeaza Isopescu

Becali, cap de penis Un grup de artisti din Satu Mare a organizat, la inceputul lunii martie, o expozitie anti-kitsch in care Becali este desenat in chip de maimuta care se felicita pe sine ca a crescut in sondaje, in ipostaza de luptator de sumo, cap de penis sau calare pe una dintre oile care l-au propulsat in lumea afacerilor. Expozitia se numeste "Go Urban" si a fost vernisata la Muzeul de Arta din Satu Mare.

cotidianul.ro/select - Priveste mai mult - Picturi cu eroii mediatici ai Romaniei