Daca vrei sa fii dictator, presedinte liberal sau anarhist, o poti face pe www.nationstates.net, un joc gratuit de simulare politica.

Max Berry este un romancier australian in virsta de numai 29 de ani. In 2003, a publicat romanul science fiction „Jennifer Government", a carui actiune se petrece intr-o lume a capitalismului extrem, in care mai toate tarile au fost inglobate de SUA. Ca metoda de promovare a cartii, s-a gindit sa faca un joculet online inspirat de romanul sau, in care toti cei ce au crezut vreodata intr-o utopie sau cei care pur si simplu vor sa se distreze sa isi poata imparti lumea intre ei. Si asa a creat NationStates. Initial, a facut singur regulile de baza ale jocului, dupa care, surprins fiind de succesul proiectului sau, a lasat aceasta sarcina pe seama jucatorilor.

Ideea este una foarte simpla: ai la dispozitie un spatiu virtual, in care iti poti face propriul stat, cu steag, moneda si tot ce-i mai trebuie unui stat care se respecta. Daca ai convingeri libertariene, esti liber sa le aplici. Dimpotriva, daca vrei sa-ti eliberezi pornirile tiranice pe care lumea din jur ti le inhiba, iti creezi un coltisor de paradis, in care iti terorizezi poporul.

Un motiv care i-a determinat pe multi sa isi creeze un regat sau un sultanat la NationStates este inventivitatea propunerilor din care trebuie sa-ti alegi titulatura. Ultima oara, la ordinea zilei erau dezbatute problemele Republicii Burlesti a Centaurilor si ale Sfintei Imparatii Celularia.

Ca multe alte jocuri online, si acesta a inceput sa fie folosit in scopuri educative: multi profesori din SUA il folosesc pentru a le explica mai bine elevilor cum stau lucrurile cu politica. Si, cum subiectul romanului de la care a pornit acest joc atinge o zona foarte controversata, acesta a fost deja rezervat de casa de productie condusa de Clooney si de Soderbergh.