Medicii dermatologi fac apel la populatia care are tendinta sa trateze alunitele dupa "sfaturi babesti sau leacuri miraculoase’’ sa accepte doar indicatiile medicului, intrucit aplicarea unor proceduri incorecte, chiar si naturiste, pot provoca decesul.

"Este aproape dureros sa mai intilnesti in secolul XXI persoane care trateaza alunitele cu biter suedez, legindu-le cu par din coada de cal sau cu alte miraculoase leacuri. Orice alunita care isi modifica forma, volumul sau culoarea intr-un interval scurt de timp trebuie vazuta urgent de dermatolog. Alunitele pot fi taiate de catre medicul specialist, iar aceasta interventie nu pune in pericol viata pacientului. Chiar daca, dupa ce alunita a fost operata, medicul constata ca ar fi vorba despre cancer, prin interventia chirurgicala viata bolnavului va fi prelungita. In schimb, neoperata la timp, tumoarea poate provoca decesul", a fost mesajul pe care membrii Societatii Romane de Dermatologie au incercat sa-l transmita cu ocazia celei de-a doua editii a programului national de depistare a leziunilor maligne cutanate.

Societatea Romana de Dermatologie, alaturi de compania Mediplus, a anuntat lansarea in 10 mai, cu ocazia "Zilei europene de lupta impotriva melanomului", a celei de-a II-a editii a programului national de depistare a leziunilor maligne cutanate. Campania face parte dintr-o initiativa internationala, care include alte 15 tari europene. Pe 10 mai, peste 70 de medici dermatologi din toata tara, membri ai Societatii Romane de Dermatologie (SRD), vor oferi pacientilor consultatii gratuite pentru posibilele afectiuni ale alunitelor. Pacientii vor primi, de asemenea, sfaturi despre cum se pot feri de actiunea nociva a razelor ultraviolete.

Campania initiata de Societatea Romana de Dermatologie va insista asupra educarii populatiei in privinta depistarii precoce a diferitelor forme de cancer de piele si a necesitatii de a consulta medicul specialist in acest sens. Toate datele despre pacientii care vor beneficia de acest program vor fi ulterior cuprinse intr-o cercetare statistica nationala care va putea oferi informatii orientative referitoare la situatia actuala din Romania. Rezultatele studiului vor fi facute publice in luna iunie a acestui an.

In urma studiului facut in anul 2006, pe un esantion de 784 de pacienti, la nivel national, s-a constatat ca 86 de persoane sufera de diferite forme de cancer de piele. De asemenea, 44 la suta dintre persoanele care au fost examinate sufera arsuri de la prima expunere la soare, in timp ce 29 la suta "se ard" si se bronzeaza foarte greu. Pentru 3,06 la suta dintre pacientii examinati s-a pus diagnosticul de melanom, iar 2,29 la suta dintre pacienti au fost diagnosticati cu alta forma de cancer cutanat. Toate leziunile diagnosticate sint cauzate de expunerea indelungata si neprotejata la soare. Din numarul total al pacientilor examinati, peste jumatate lucreaza in aer liber fara sa se protejeze utilizind creme fotoprotectoare, palarii sau alte haine special create impotriva soarelui (acest procent este impartit echilibrat intre femei si barbati).

Expunerea la razele solare era considerata sanatoasa inainte de a se cunoaste pericolele determinate de razele ultraviolete. Lumina solara poate fi folosita pentru a trata unele boli de piele, dar trebuie evitata expunerea indelungata la soare. Prea mult soare poate conduce la arsuri, riduri, pistrui, modificari ale structurii pielii, dilatarea vaselor sangvine si cancer de piele. De asemenea, mai poate conduce si la eruptii cutanate. Este foarte important de stiut ca arsurile solare din tinerete afecteaza pielea pe termen lung, efectele putind aparea si dupa 30 de ani, a declarat Mihaela Leventer, specialist dermatolog. De asemenea, copiii mai mici de un an nu trebuie expusi la soare, intrucit pot aparea leziuni cerebrale, dar nici copiii mai mari nu vor fi expusi la soare cu capul descoperit.

Soarele produce atit raze vizibile, cit si raze invizibile. Razele invizibile, cunoscute sub numele de ultraviolete - A (UVA) si ultraviolete - B (UVB), determina cele mai multe probleme. Ambele duc la bronzarea pielii, arsuri solare si diverse leziuni. Nu exista lumina UV care sa "protejeze".

Razele UV daunatoare sint mai puternice in timpul verii, la altitudini mai mari si mai apropiate de Ecuator. De exemplu, Florida primeste mai mult de 150 la suta UV decit oceanul. Efectele vatamatoare ale soarelui sint de asemenea sporite de vint si reflexiile din apa, nisip si zapada. Chiar si in zilele noroase, radiatiile UV ating Pamintul si pot conduce la distrugeri ale pielii. UV este un indicator al intensitatii ultrtavioletelor intr-o zona data.

Folosind protectia solara prevenim afectiunile pielii si reducem riscul aparitiei cancerului. Protectia solara incepe intotdeauna prin evitarea orelor de virf solare si folosirea vestimentatiei sumare. Majoritatea hainelor absorb sau reflecta razele UV, dar tesaturile albe, asemanatoare tricotajelor moi din bumbac si hainelor mulate care se lipesc de piele, nu ofera mare protectie. Cu cit este mai strinsa tesatura, cu atit protectia solara va fi mai mare. Sansele de a dezvolta o arsura solara sint cele mai mari intre orele 10.00 si 16.00, cind razele solare sint cele mai puternice. Protectia solara este, de asemenea, importanta in timpul iernii. Zapada reflecta pina la 80 la suta din razele soarelui, cauzind arsuri si leziuni pe pielea descoperita. Practicarea sporturilor de iarna in zonele montane sporeste riscul arsurilor din cauza aerului rarefiat care nu blocheaza razele soarelui. Majoritatea saloanelor de bronzare utilizeaza lampi cu UVA. Studiile au aratat ca razele UVA patrund adinc in piele si contribuie la aparitia prematura a ridurilor si cancerului cutanat.

Mai mult de 90 la suta din totalul cazurilor de cancer cutanat apar pe fondul expunerii la soare a pielii. Fata, gitul, urechile, antebratele si miinile sint cele mai expuse zone ale corpului.