Scena politica romaneasca are o noua tema in dezbatere: pe ce lege se va desfasura referendumul din 19 mai?

"Nicolae Vacaroiu va promulga, cu certitudine, Legea referendumului, cel mai probabil saptamina viitoare", a declarat vineri An
Scena politica romaneasca are o noua tema in dezbatere: pe ce lege se va desfasura referendumul din 19 mai?

"Nicolae Vacaroiu va promulga, cu certitudine, Legea referendumului, cel mai probabil saptamina viitoare", a declarat vineri Andrei Alexandru, purtatorul de cuvint al presedintelui interimar. El a mentionat ca legea va fi in vigoare inaintea referendumului pentru demiterea lui Traian Basescu din 19 mai. Conform procedurilor legale, Nicolae Vacaroiu poate promulga legea doar dupa ce decizia Curtii Constitutionale va fi publicata in Monitorul Oficial si dupa ce Parlamentul o trimite oficial la Cotroceni.

Decizia de joi a Curtii Constitutionale a generat o dezbatere generala pe tema intrarii in vigoare a modificarii Legii referendumului. Politicienii juristi din PSD, PRM, PNL ,PC si UDMR (cu exceptia lui Frunda Gyorgy), sustin ca pe 19 mai se va aplica noua varianta a legii. De cealalta parte, liderii PD si PLD considera ca rezultatul referendumului trebuie sa fie calculat dupa legea nemodificata, invocind principiul neretroactivitatii legilor si a schibarii regulilor in timpul jocului.

Constitutionalistii interpreteaza diferit decizia Curtii. Corneliu Liviu Popescu considera ca decizia Curtii nu elimina obligativitatea ca referendumul sa fie validat prin prezenta majoritatii cetatenilor inscrisi pe liste. In schimb, Ioan Stanomir sustine ca, dimpotriva, decizia de joi stabileste o exceptie privind validarea referendumului. "Logic, dupa aceasta decizie, presedintele poate fi demis de majoritate, indiferent de citi oameni vin la vot". Stanomir taxeaza drept criticabila exceptia stabilita de CCR. "In mod normal, asemenea criterii mai permisive pentru validare ar fi trebuit introduse pentru referendumuri pe subiecte mai putin importante, nu demiterea presedintelui". Ambii specialisti sint insa de acord in legatura cu faptul ca aceasta decizie nu trebuie aplicata la scrutinul din 19 mai, pentru ca ar fi retroactiva. Si Stanomir, si Popescu sustin ca procedura referendara nu a inceput cu interimatul, ci chiar cu momentul in care parlamentarii au depus in Legislativ cererea de suspendare.

Fostul presedinte al Curtii Constitutionale, Lucian Mihai, arata ca daca s-ar aplica noua dispozitie legala din articolul 10 s-ar putea considera ca aceasta este o aplicare retroactiva a legii, in privinta unui referendum care incepuse sa se desfasoare, in acceptiunea sa larga". "In conluzie, exista puternice argumente spre a considera ca noua dispozitie legala se va putea aplica numai pentru alte referendumuri, ulterioare, viitoare, altele decit cel din 19 mai", a mai precizat Lucian Mihai.

PSD a lansat ieri un contraatac la adresa celor care contesta aplicativitatea legii pe 19 mai. "Acuzind schimbari ale regulilor in timpul jocului, acestia uita sa informeze cetatenii ca propunerea legislativa avind ca obiect de reglementare modificarea prevederilor Legii referendumului, a fost initiata in luna aprilie 2006, si nu o data cu inceperea demersurilor pentru suspendarea actualului presedinte al Romaniei", a declarat deputatul Valeriu Zgonea. Argumentul lui Zgonea nu are insa legatura cu fondul problemei, deoarece nu momentul initieri unei legi conteaza, ci acela al intrarii ei in vigoare. Senatorul PSD, Antonie Iorgovan vine si spune ca nu exista principiul de drept al schimbarii regulii in timpul jocului: "Luati Constitutiile de la primul articol pina la ultimul articol si veti vedea ca asa-zisa teza, care prevede ca nu se pot schimba regulile in timpul jocului, nu exista".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.