In asteptarea anuntului cu data exacta a demisiei lui Tony Blair, jocul speculatiilor despre viitorul sau profesional s-a declansat deja. Printre cele mai interesante optiuni: presedinte al Consiliului European si ambasador itinerant in Orientul Mijl
In asteptarea anuntului cu data exacta a demisiei lui Tony Blair, jocul speculatiilor despre viitorul sau profesional s-a declansat deja. Printre cele mai interesante optiuni: presedinte al Consiliului European si ambasador itinerant in Orientul Mijlociu.

Surse din Downing Street au declarat pentru "Financial Times" ca premierul britanic ar putea fi interesat de postul de presedinte al Consiliului European. Aceasta pozitie nu va exista insa mai devreme de doi ani, si asta numai in cazul in care anul acesta va fi adoptat un nou tratat UE. Conform propunerilor pentru Constitutia europeana, presedintele Consiliului European ar avea rolul de a exprima pozitia unificata a sefilor de stat si guvern care fac parte din Consiliu.

In acelasi timp, in cadrul unui interviu publicat vineri in mai multe ziare europene, Blair a declarat ca ideea unui Tratat Constitutional European trebuie abandonata daca statele UE vor sa gaseasca solutii la prezentul impas institutional.

Pina atunci insa, optiunea cea mai probabila pentru Tony Blair este de a fi ambasador itinerant in Orientul Mijlociu si Africa. In ultimii ani de mandat, incercind sa-si repare reputatia tot mai proasta pe plan international, Blair s-a implicat in initiative de reducere a saraciei in Africa (Millenium Development Goals) si de negociere a pacii in Orientul Mijlociu.

Publicatia "Daily Telegraph" comenteaza ca Blair ar putea accepta o propunere a lui George W. Bush de a merge in Orientul Mijlociu ca emisar special, de cite ori este necesar, in incercarea de a debloca procesul de pace.

In plus, Blair s-ar putea concentra si pe stringerea de fonduri pentru noua Fundatie Blair, care va finanta activitati umanitare in Africa.

Indiferent care va fi alegerea lui Blair, majoritatea comentatorilor din presa internationala sint de acord ca el nu va intra in circuitul international al conferintelor, chiar daca o astfel de optiune i-ar putea aduce pina la 10 milioane de lire sterline pe an. Tony Blair este un om prea activ pentru a tine doar discursuri, a declarat unul dintre asistentii premierului citat de FT, care a adaugat: "Tony Blair infloreste cind e sub presiune. Ii place sa fie un manager care sa se implice direct in problemele majore".

Chiar daca isi va da demisia din postul de premier, Blair nu va renunta la scaunul din parlamentul britanic.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.