Presedintele suspendat, Traian Basescu, vrea ca privatizarile sa se faca prin Bursa de Valori si nu prin "baietii destepti".

Seful suspendat al statului a insistat ieri, in discursul de la inaugurarea Tirgului Bursier al Asociatiei Brockerilor de la Bucuresti, ca este "mai sanatoasa" privatizarea prin listarea la Bursa a marilor companii. Traian Basescu a aratat ca nu trebuie sa mai fie tolerata "ocolirea deliberata a burselor, in detrimentul unor «parteneri strategici»". In opinia sa, acesti parteneri - pe care altadata i-a numit ironic "baieti destepti" -, "de multe ori sint o fictiune". In plus, el spune ca unii dintre amintitii parteneri "au cumparat companii pentru paminturile lor".

In opinia sa, privatizarea prin bursa "ramine cea mai curata", iar o listare masiva pe bursa "a marilor companii romanesti ar fi o mare victorie a economiei". A dat ca exemplu evolutia cotatiei Transelectrica, despre a carei listare - chiar si numai cu un pachet de 10% - sustine ca a dat o valoare pe care n-ar fi putut sa o sustina vreun partener strategic de privatizare. Basescu a mai spus: "Transelectrica este exemplul perfect pentru ce poate face statul, in primul rind in favoarea lui, si apoi a companiei si a pietei". Si Transgaz a intrat in atentia presedintelui suspendat. El spera ca aceasta companie "nu va fi privatizata cu un partener strategic", ci printr-o listare la bursa. Convingerea sa este ca achizitiile de actiuni sau de marfuri facute prin burse ramin cele mai curate si imposibil de contestat. A povestit cum pe vremea ministeriatului sau la transporturi a dipsus ca toate achiztiile la CFR sa se faca prin bursa, dispozitie care a fost anulata dupa 2000.

Basescu stie ca Bursa "are un mare «dezavantaj»: nu plateste comisioane ilegale". El a recomandat ca piata de capital sa se mobilizeze pentru "a convinge populatia ca investitiile bursiere sint o alternativa viabila la plasamentele bancare". Iniante de a avea o discutie privata cu reprezentantii Bursei de Valori Bucuresti, Traian Basescu a dat, dintr-un clopot de dimensiuni mici, semnalul de deschidere oficiala a Tirgului.