Romanii vor plati o taxa verde de 7 lei, de astazi, la achizitionarea echipamentelor IT&C si a electronicelor de consum, potrivit asociatiei ECO TIC.
"Timbrul verde" reprezinta costurile pentru colectarea si reciclarea deseurilor
Romanii vor plati o taxa verde de 7 lei, de astazi, la achizitionarea echipamentelor IT&C si a electronicelor de consum, potrivit asociatiei ECO TIC.
"Timbrul verde" reprezinta costurile pentru colectarea si reciclarea deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE).
Aceasta contributie este instituita ca urmare a demararii sistemului gestionarii colectarii si reciclarii DEEE, conform Directivei europene EC/96/2002 si a HG448/2005. Potrivit ECO TIC aceasta taxa nu este impusa de stat. Contributia consumatorului va fi una fixa, de circa 7 lei, indiferent de greutatea produsului. Taxa se aplica produselor IT, televizoarelor, in general electronicelor si va fi atasata pretului. Potrivit legislatiei in vigoare, detinatorii de deseuri de echipamente electrice si electronice vor putea sa le predea gratuit la punctele de colectare municipale sau la magazine odata cu achizitia unui echipament nou din aceeasi categorie de produse. "Prin implementarea Directivei europene EC/96/2002 si a HG448/2005, Romania se alatura celorlalte tari membre ale UE care aplica deja managementul integrat al DEEE pentru protectia mediului inconjurator, revalorificarea resurselor si cresterea calitatii vietii", a declarat pentru Mediafax, Valentin Negoita, presedintele ECO TIC.
Agentii economici si consumatorii casnici pot fi amendati cu sume cuprinse intre 500 si 5000 de lei daca nu predau deseurile de echipamente electronice si electrocasnice (DEEE) in punctele de colectare selectate. Pana la sfarsitul lunii martie, au fost inventariate 138 de puncte de colectare la nivelul intregii tari din care 17 in zona Bucuresti-Ilfov, iar restul celelalte 8 regiuni din tara. Romania si-a propus sa colecteze anual aproape 900.000 tone din astfel de deseuri (aproape 4 kg/cap de locuitor). (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.