DIP da cu subsemnatul
Ex-ministrul Economiei, Dan Ioan Popescu, a dat saptamana trecuta declaratii in calitate de martor in legatura cu ordonanta prin care s-a stabilit transformarea in obligatiuni a datoriei istorice a rafina riei Petromidia, de 603 milioane de dolari. Ordonanta a fost semnata de premierul Adrian Nastase, de ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu, si de ministrul Economiei, Dan Ioan Popescu. Acesta a declarat ca in acest caz exista presiuni din partea adversarilor politici. (L.O.)
Are si Romania dreptate
Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a declarat inadmisibil un proces intentat statului roman de o reclamanta care s-a plans ca, desi printr- o hotarare judecatoreasca i s-a reconstituit dreptul de proprietate, decizia nu a fost pusa in executare. CEDO a pronuntat, in cauza Marinescu impotriva Romaniei, inadmisibilitatea cererii, pentru ca la data introducerii plangerii, in 2002, reclamanta nu avea calitatea de victima a incalcarii unui drept garantat de Convent ie. (J.P.)
Jaf armat la Braila
Trei barbati inarmati cu un pistol, cutite si bate au intrat saptamana trecuta, joi, intr-o casa de amanet din Braila si, sub amenintarea armelor, au furat un kilogram de aur. Potrivit martorilor oculari, barbatii purtau cagule pe fata si i-au bruscat pe clientii aflati in magazin. Conform IPJ Barila, casiera a reusit sa declanseze sistemul de alarma, agresorii s-au speriat, au spart cu o piatra o vitrina plina cu bijuterii din aur si au furat tot ce au gasit. (O.V.)
Politist violator, hot si spagar
Un politist din judetul Vaslui, acuzat ca ar fi incercat sa violeze o eleva, a fost dat afara din Politie de catre conducerea IPJ Vaslui. Pe langa ultima plangere venita din partea unor parinti, care il acuza pe politist ca ar fi incercat sa le violeze fiica in masina de serviciu, Marius Stan a fost reclamat ca ar fi confiscat nejustificat o cantitate de peste de la niste tineri si ar fi pretins mita de la un sofer moldovean pe drumul european ce trece prin comuna. (F.G.)
Sisu ramane in arest
Curtea de Apel Bucuresti a decis saptamana trecuta ca 12 membri ai gruparii infractionale de trafic de droguri din care facea parte si Tudor Sisu sa fie judecati in libertate, instanta mentinand masura preventiva in cazul lui Sisu si a altor trei persoane din grup. Sentinta Curtii este definitiva si confirma decizia instantei inferioare, care dispusese punerea acestora in libertate. Cei 16 membri ai grupului infractional au fost trimisi in judecata in noiembrie 2006. (M.C.)
Mischie, un an cu suspendare
Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie l-au condamnat pe fostul presedinte al Consiliului Judetean Gorj, Nicolae Mischie, la un an de inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei, in procesul privind introducerea in tara a unei arme de vana- toare. Magistratii au dispus confiscarea armei si plata a 2.000 de lei cheltuieli judiciare, decizia instantei supreme fiind definitiva. (O.L.)