Refuzarea asigurarii de sanatate sau a angajarii pe motive genetice este ilegala in SUA, incepind de miercuri.

Cu 420 de voturi pro si 3 impotriva, Camera Reprezentantilor a aprobat miercuri un proiect de lege potrivit caruia o companie nu poate pretinde un pret mai mare si nu poate refuza sa ii faca asigurare de sanatate unui client sanatos bazindu-se exclusiv pe predispozitia genetica a acestuia pentru o anume maladie. Acelasi act prevede si ca un angajator nu poate utiliza informatii genetice pentru a lua decizii privind angajarea, demiterea si promovarea unui salariat.

La fel de grav ca motivul rasial

Principala sustinatoare a legii din Camera Reprezentantilor, Louise M. Slaughter, a declarat ca ea a avut initiativa unui proiect similar in urma cu 12 ani, dar acum nevoia de legislatie in acest domeniu a devenit mai presanta din cauza progresului stiintific. „Nu exista o singura persoana cu gene perfecte pe Pamint. Toti sintem vulnerabili la discriminarea genetica", a precizat Slaughter. In actuala varianta a proiectului de lege, acest tip de discriminare constituie acelasi tip de infractiune precum cea pe motive rasiale sau pe dizabilitati.

Ghicitul in ADN

Congresul a cheltuit 3,7 miliarde de dolari pe Proiectul Genomului Uman, finalizat in 2003. Rezultatele lui vor permite in curind oricarui amator sa urmareasca o secventa de gene pentru mai putin de 1.000 de dolari, oferindu-le astfel parintilor posibilitatea de a prevedea daca odrasla lor va fi normala sau nu. Recent, cercetatorii au descoperit existenta unor „markeri" genetici in cazul diabetului si al cancerului. In ceea ce priveste cancerul, s-a constatat ca 15% dintre cei afectati de aceasta boala aveau o susceptibilitate ereditara la ea. Tot studiile au demonstrat ca 15.500 de probleme genetice afecteaza aproximativ 13 milioane de americani. Iar 92% dintre cetatenii SUA sint ingrijorati ca astfel de date ar putea fi utilizate impotriva lor pe piata muncii, conform unui sondaj efectuat de Genetics and Public Policy Center din Washington in februarie si martie.

Un precedent tocmit cu 2,2 milioane de dolari Un caz-vedeta de discriminare genetica s-a lasat in 2000 cu o intelegere in valoare de 2,2 milioane de dolari. Platitorul era Burlington Northern Santa Fe Corp, una dintre cele mai mari companii americane din domeniul cailor ferate, acuzata de a-si fi supus unor analize privind informatia genetica 36 de angajati pretinzind ca este vorba despre un control medical de rutina. Comisia pentru Oportunitati Egale in Munca a acuzat Burlington ca violeaza o lege privind drepturile americanilor cu dizabilitati. Firma a platit, dar nu si-a asumat vina pina in prezent.