Seful SIF Transilvania ameninta cu ridicarea pragului de detinere la SIF-uri. El e suparat ca ar putea fi schimbat din Consiliul de Administratie al BCR.

Relatia dintre presedintii celor cinci SIF-uri este una tensionata, iar razboiul este aproape de a se declansa. Cel putin asta este opinia lui Petre Pavel Szel, presedintele SAI Muntenia Invest, cea care administreaza activele societatii SIF Muntenia. „La acest moment exista o stare conflictuala intre presedintii SIF-urilor, dar razboiul inca nu a inceput. Dar asta nu inseamna ca nu este posibil sa se declanseze", mai spune Petre Pavel Szel.

Cine a declansat scinteia

Primul presedinte de SIF care s-a plins de tradarea celorlalti a fost Mihai Fercala, care a declarat, pentru The Money Channel, ca nu a fost sustinut la alegerea membrilor din Consiliul de Supraveghere al BCR. Asta desi, spune el, a primit asigurari din partea SIF-urilor ca va primi un loc in consiliul acestei institutii, la care societatile detin in jur de 30%. Suparat de gestul colegilor, Mihai Fercala a anuntat ca SIF Transilvania va ridica pragul de detinere impus de CNVM sau chiar il va elimina. Seful SIF 3 a spus ca decizia eliminarii pragului va fi luata anul acesta, cel mai probabil in vara, cind va fi convocata Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor.

Presedintele SAI Muntenia Invest, Petre Pavel Szel, sustine ca ridicarea pragului de detinere la SIF-uri va duce pe termen scurt la cresterea actiunilor SIF 3. „Fondurile straine isi vor indrepta banii catre SIF 3, in detrimentul celorlalte SIF-uri", puncteaza Szel.

Motiv de scandal: BCR

La initiativa presedintelui SIF Banat Crisana, Ioan Cuzman, reprezentantii SIF-urilor se vor intilni, saptamina viitoare, pentru a stabili cine ii va reprezenta in Consiliul de Supraveghere al BCR. Ioan Cuzman a declarat ca pina la jumatatea lunii mai intentioneaza sa fie stabiliti cei doi reprezentanti. Cele cinci societati de investitii, care detin aproximativ 30% din capitalul bancii, nu s-au inteles asupra nominalizarii a doi reprezentanti in Consiliul de Supraveghere al BCR. Acestea au inaintat patru candidati, in loc de doi, asa cum prevede Actul Constitutiv al bancii, iar din acest motiv locurile destinate SIF-urilor nu au putut fi ocupate.

CEC, in vizorul SIF-urilor

Mihai Fercala a mai declarat ca CEC a devenit o tinta si pentru SIF-uri, iar acestea isi doresc de mai multa vreme o banca a lor. Mai mult, SIF Transilvania este interesata sa cumpere actiuni la celelalte SIF-uri, daca CNVM ar permite acest lucru. Presedintele SIF Transilvania a mai anuntat ca exista posibilitatea ca societatea de investitii pe care o conduce sa mai realizeze in acest an o majorare prin aport in numerar.

Un nou administrator la SIF Moldova

Noul administrator al SIF Moldova este Dorel Serbu, a anuntat omul de afaceri Catalin Chelu, unul dintre actionarii importanti de la SIF 2. Pe locul de administrator la SIF 2 au mai concurat Dumitru Tudor si Adrian Teodorescu. Actionarii SIF Moldova au aprobat in AGA si dividendul brut pe 2006, de 6,3 bani pe actiune, si, de asemenea, bugetul pe 2007. SIF Moldova estimeaza in acest an un profit in scadere cu peste 9% fata de anul trecut, de aproape 44 de milioane de lei.

O noua companie la BVB SIF Muntenia intentioneaza sa aduca la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) compania Casa de Bucovina Club de Munte. La aceasta companie, societatea de investitii are o participatie de 85,49%, a declarat Petru Pavel Szel, presedintele SIF Muntenia. Societatea activeaza in domeniul turistic. Proiectul va fi aplicat in mai multe etape, impreuna cu administratia locala, care beneficiaza de programe de finantare (granturi) pentru dezvoltarea unui parc dendrologic in zona in care este situata societatea. Reprezentantii SIF Muntenia au anuntat anterior ca intentioneaza sa listeze la BVB sau la Rasdaq companiile din portofoliul societatii la care aceasta detine pachetele majoritare de actiuni. Societatea de Investitii Financiare (SIF) 4 Muntenia a anuntat un profit net de 75,9 milioane de lei (22,4 milioane de euro) pentru anul 2006.