PLD si-a propus sa inoveze miscarea liberala din Romania. Din pacate pentru peledisti, nu au reusit pina acum sa fie decit previzibili.

„Garda pretoriana" a lui Traian Basescu e, printre altele, macinata de un conflict inabusit. Miza lui: cine face, acum, mai frumos pe linga presedintele suspendat al Romaniei. Ati ghicit, sint doua partide care se lupta, discret, pentru pozitia numarul unul: PD si PLD.

Pedistii sint, in mod oarecum surprinzator, mai discreti in aceasta perioada. Desigur, nu se dezic de Traian Basescu, dar impresia pe care o lasa e ca suspendarea si campania pentru referendum le strica din planuri si, probabil, din afaceri. Riposteaza coalitiei anti-Basescu din datorie, si nu din inclinatie; nu pun, cum se spune, „suflet" si asta se vede, indiferent ca le convine sau nu.

Mare animatie e, in schimb, in partea cealalta, la PLD. Faptul este, deopotriva, surprinzator si explicabil. E, de fapt, de doua ori surprinzator ce fac peledistii. Intii, pentru ca oamenii lui Theodor Stolojan si el insusi continua sa faca dovada unei imaginatii politice enervant de limitate. In al doilea rind, PLD surprinde, punctual, prin tactica aleasa in demersul de sustinere a lui Traian Basescu. Daca partidele pro-Basescu joaca roluri, atunci PLD a ales, cu entuziasm, sa faca treburile delicate. Peledistii sint cei care, sa ne amintim, au facut vizibila ideea ca liberalii si pesedistii pregatesc un scenariu bine pus la punct pentru a-l scoate din viata politica pe Traian Basescu si tot ei - prin vocea lui Valeriu Stoica - au spus ca, daca demisioneaza, seful statului, acum suspendat, risca, la limita, sa fie chiar arestat. Pe de alta parte, gestul PLD e explicabil. Formulat pe scurt: disperarea este cea mai buna explicatie pentru baletul politic mediocru pe care il executa acum peledistii. PLD singur nu convinge; cu alte cuvinte, nu sare din marja de eroare a unui sondaj de opinie. Cum miza reala si realista e intrarea in Parlament la viitoarele alegeri - si nu reformarea dreptei, cum pretind liderii acestui partid -, a continua sa mearga pe propriile-i picioare este, pentru peledisti, o optiune extrem de riscanta. Prin urmare, PLD pune in practica planul B: stau scut in jurul lui Traian Basescu. Chiar daca pedistii miriie, tactica aleasa de PLD s-ar putea sa dea roade pentru acest partid. Vasile Blaga a spus - e adevarat - ca, pina dupa proximele alegeri parlamentare, exclude orice alianta. Nu a zis nimic despre o eventuala fuziune. O fuziune care este garantia ca Stolojan et comp. nu ramin pe dinafara jocurilor politice. Pe de alta parte, PLD ofera in continuare mult prea putin. Cei care au crezut ca peledistii sint posesorii retetei de reforma a dreptei ramin in continuare dezamagiti: peledistii se prefac, doar, ca detin o asemenea reteta. Prefacatoria e tot mai stravezie.