La multi ani, Saddam?

Irakieni din tribul lui Saddam Hussein au sarbatorit simbata ziua de nastere a dictatorului in orasul sau natal. Ei l-au numit pe Saddam, executat in decembrie, un martir care a rezistat „ocupatiei". Copii, femei si barbati din tribul lui Saddam s-au strins la mormintul acestuia, la Awja, la nord de Bagdad. Mormintul sau era drapat in steagul irakian si inconjurat de flori. „Tata Saddam, felicitari de ziua ta. Vei ramane viu in inimile noastre mereu" se putea citi pe un banner carat de copii, care cintau imnul irakian din vremea dictatorului si recitau poezii in onoarea lui. (C.G.)

Iranul sub atac

Instalatiile nucleare iraniene ar putea fi grav avariate in zece zile prin trimiterea a 1.000 de rachete de croaziera Tomahawk, a declarat premierul israelian Ehud Olmert, citat de publicatia germana ,,Focus’’. „Este imposibila distrugerea totala a programului iranian nuclear, dar este posibil sa fie avariat astfel incit sa nu-si poata reveni mai multi ani", a spus Olmert. (C.G.)

China prietenoasa

Presedintele chinez Hu Jintao a cerut apropierea de Taiwan si imbunatatirea relatiilor economice si culturale. El a facut aceasta declaratie, considerata istorica, la un forum care a avut loc la Beijing cu scopul de a imbunatati relatiile dintre cele doua tari vecine. China si Taiwanul au o relatie tensionata marcata de pretentia Beijingului ca teritoriul taiwanez apartine de drept Chinei. (C.G.)

Salvati Darfur!

In peste 35 de capitale din toata lumea au avut loc ieri, cu ocazia Zilei Mondiale a Darfur, o serie de marsuri pentru incetarea violentelor din regiunea sudaneza. Este al patrulea an de cind zona este marcata de conflict, iar statisticile arata ca pina acum au fost ucisi peste 200.000 de oameni. La campania sub sloganul "A venit vremea sa salvam Darfur" au participat vedete ca George Clooney si Mick Jagger. (C.G.)