La prima participare in cupele europene, HCM Resita lui Omer a reusit sa aduca in Banat Cupa Challenge.

Cupa Challenge la handbal a devenit o specialitate romaneasca. Dupa ce, anul trecut, Steaua (la masculin) si Rulmentul Brasov (la feminin) au adus trofeele in tara, sezonul acesta, HCM Resita, la prima participare in Europa, reuseste sa pastreze cupa in Romania. Pornita ca outsider, Resita, ocupanta locului 4 in Liga Nationala masculina, a rasturnat calculele specialistilor si si-a adjudecat Cupa Challenge in Norvegia.

Omer si treningul norocos

Desi pornea dupa un rezultat de egalitate obtinut pe teren propriu, 26-26, cu campioana nordicilor, HK Drammen, elevii lui Aihan Omer au intrat pe teren decisi sa furnizeze o surpriza si au reusit. Dupa un meci de infarct, cu norvegienii mai tot timpul la conducere, Resita a remizat cu Drammen, 36-36, si a cistigat trofeul datorita numarului mai mare de goluri marcate in deplasare. Cine a pariat pe un egal in partida din Norvegia s-a imbogatit. La casa de pariuri Astra Sport Bets, o remiza intre HCM Resita si HK Drammen avea o cota de 14,10.

„Pentru mine este o mare performanta, poate printre cele mai deosebite. Imi doream foarte mult sa cuceresc un trofeu european, iar acum mi-am implinit acest vis. Le-am spus baietilor inca de la plecarea spre Norvegia ca avem sanse atit timp cit intram sapte la sapte pe teren. Chiar si daca am fi avut de recuperat trei-patru goluri, tot am fi avut sanse. Daca nu credeam, ce rost mai avea sa ne prezentam la joc? Baietii au fost extraordinari si au jucat la sacrificiu", a declarat antrenorul Aihan Omer. Superstitios din fire, antrenorul resitenilor a imbracat in Norvegia treningul norocos. ,,Nu schimb hainele cu care cistig. Am purtat la Drammen treningul pe care l-am imbracat si la meciul de la Drobeta-Turnu Severin si iata ca mi-a purtat, din nou, noroc’’, a mai spus Omer.

In proportie de 80%, succesul Resitei i se datoreaza lui Aihan Omer, care a poposit in Banat vara trecuta decis sa scrie istorie. Omer este fara doar si poate cel mai valoros antrenor din handbalul masculin romanesc. Fie ca s-a aflat pe banca tehnica a lui Fibrexnylon Savinesti sau a antrenat pe HCM Constanta, Aihan Omer a reusit sa faca performanta. Cistigator a cinci titluri nationale (unul cu Minaur, doua cu Fibrexnylon Savinesti si doua cu HCM Constanta) si sase cupe ale Romaniei, Omer a fost tehnicianul care a calificat, pentru prima data in istorie, o echipa masculina romaneasca - Fibrexnylon Savinesti - in grupele Ligii Campionilor. Tot el a reusit, acum, sa faca din UCM Resita o formatie de temut. Deocamdata in Europa. „La anul vom trage la titlu. Avem forta de a ne bate de la egal la egal cu Dinamo, Steaua sau HCM Constanta", spune Omer, care nu a venit singur in Banat, ci l-a adus cu el si pe sirbul Butulja. Handbalistul platit cu 50.000 de euro pe an a reusit la Drammen sa inscrie cele mai multe goluri pentru Resita, noua.

Recunoastere europeana Federatia Internationala de Handbal (IHF) a oferit forului de profil din Romania, simbata, la Madrid, Trofeul „Hans-Baumann", care reprezinta cea mai inalta distinctie acordata din doi in doi ani unei natiuni, pentru contributia la promovarea si dezvoltarea handbalului. Trofeul poarta numele celui de-al doilea presedinte al IHF, care a condus forul mondial din 1950 pina in 1971, si este acordat din 1972 la fiecare doi ani. Premiul oferit Romaniei vine la aproape noua luni dupa ce aceeasi federatie internationala a refuzat sa acorde candidatura tarii noastre pentru organizarea Campionatului Mondial de seniori din 2009.