Omul de afaceri liberal Dinu Patriciu spune ca Traian Basescu este „un factor perturbator" pentru societatea romaneasca.

Omul de afaceri Dinu Patriciu (foto) spune, intr-un interviu acordat ziarului ,,Cotidianul’’, ca actuala criza a fost declansata de „o iesire in decor" a lui Traian Basescu si ca politicienii trebuie sa fie „servitori ai natiunii, ai cetatenilor contribuabili si ai corporatiilor care aduc venituri la buget". Considerat omul din umbra al PNL, Patriciu este de parere ca „Traian Basescu constituie o frina in calea progresului acestei tari", „un factor perturbator" si apreciaza ca „grupurile de interese sint o realitate a lumii capitaliste care trebuie incurajata", si nu demonizata.

Populismul anticoruptiei

Despre lupta impotriva coruptiei, Patriciu spune ca aceasta este marcata de populism si ca nu trebuie dusa „cu tepe" in piata publica. Dinu Patriciu mai afirma ca Traian Basescu, care „s-a folosit de PNL ca sa ajunga la guvernare", a admis, in toamna anului 2005, ca este nevoie de o coalitie formata din Alianta D.A.-PSD. In opinia lui Patriciu, Traian Basescu nu mai are nici un viitor politic si tot ce se intimpla acum reprezinta „perioada de pubertate" a politicii.

Intrebat despre finantarea altor partide, Patriciu a declarat ca nu a finantat partide, ci a finantat oameni, si a amintit ca a dat bani si pentru Adriean Videanu in campania electorala pentru Bucuresti, pentru ca a crezut ca va fi un primar bun. O teorie interesanta promovata de Patriciu vizeaza justitia privata. Astfel, judecatorii ar urma sa nu mai fie platiti de stat, ci din veniturile cistigate din ceea ce acestia judeca, „din taxele judiciare platite de cetateni", liberalizindu-se in acest fel si profesia de judecator. Omul de afaceri mai spune ca e nevoie de liniste si ca nu fura, interpretarea data de Traian Basescu dorintei oamenilor de a avea liniste fiind „exagerata".

Cititi varianta integrala a interviului, miercuri, in Cotidianul.