Ultimul raport de cercetare al Grupului de Studii Sociale 2000 despre atitudini si perceptii cu privire la transplantul de organe a relevat faptul ca aproape jumatate dintre romani au auzit de recoltarea de sange placentar la nasterea unui copil.
Ultimul raport de cercetare al Grupului de Studii Sociale 2000 despre atitudini si perceptii cu privire la transplantul de organe a relevat faptul ca aproape jumatate dintre romani au auzit de recoltarea de sange placentar la nasterea unui copil. Dintre cei care au auzit de procedura, 39,3% l-ar da spre pastrare in folosul copilului lor, iar 29,1% l-ar dona unei banci publice. Studiul a fost efectuat in perioada 10-15 aprilie 2007, in mediul urban, pe un esantion reprezentativ la nivel national.
Medicina viitorului
Medicina viitorului este data de celulele stem - spun toti oamenii de stiinta din lume. Boli incurabile devin vindecabile cu ajutorul acestora. Tesuturi vatamate vor putea fi reparate cu celule stem. Organe de care avem nevoie pentru transplant vor putea fi obtinute din celule stem. Denumite si suse sau primare, celulele stem formeaza un adevarat sistem de reparare a organismului. Cand o celula musculara, nervoasa sau de orice alta natura este vatamata, celula stem o inlocuieste. Sursa principala de celule stem era pana nu de mult maduva osoasa, si, de aceea, se vorbeste de obicei, de transplant de maduva. Insa acum, este de necontestat calitatea net superioara a celulelor stem din sangele placentar/ombilical - sangele care dupa taierea ombilicului ramane in placenta si in restul ombilicului (produse considerate pana recent deseuri biologice). Celulele stem au proprietatea de a se diferentia si forma alte tesuturi, organe, vase de sange - ce pot fi folosite pentru tratamentul multor afectiuni. Multi parinti vad stocarea sangelui placentar ca pe o forma de asigurare medicala pentru oricare dintre membrii familiei. "Cercetarile asupra sangelui colectat de la nivelul ombilicului si din placenta au rezultate bune. Spre exemplu, s-ar putea folosi cu succes pentru tratarea unor tipuri de cancer, diabet, infarct miocardic, boli neurologice inclusiv Alzheimer sau Parkinson", ne-a declarat dr. Victor Zota, seful Agentiei Nationale pentru Transplant.
In Romania, prima prelevare de sange placentar s-a efectuat in urma cu multi ani, experimental, la Timisoara. La acea vreme, in cadrul laboratorului condus de prof. dr. Virgil Paunescu, s-au derulat studii de pionierat in domeniul utilizarii celulelor stem. Cu toate acestea, prima recoltare de sange placentar pentru folosinta copilului la a carui nastere s-a efectuat operatiunea, a avut loc, in Romania, acum un an. De atunci, tehnica s-a extins la majoritatea maternitatilor din tara, asa ca, pana acum, numarul mamicilor care au cerut prelevarea de sange ombilical la nastere a ajuns la cateva sute. Recoltarea se poate face doar in primele clipe de viata ale copilului, din cordonul ombilical si placenta. Sangele este extras printr-un dispozitiv special, in circuit inchis, se introduce intr-un recipient special si se transporta in maximum trei zile la Bratislava. Prelucrarea si depozitarea sangelui ombilical sunt realizate de lucratorii laboratoarelor Registrului de Celule Placentare Hematopoetice EUROCORD din Slovacia.
Obstreticienii care se ocupa de recoltare sunt impresionati. La inceput au primit de la singurul centru acreditat in Romania de catre ministerul Sanatatii - CordBloodCenter din Cluj, DVD-uri cu pasii tehnicii de recoltare, cu exemplificari pentru nastere normala, cezariana sau in apa. Dar si trusa cu ustensilele necesare acestei interventii. Pentru interventie, mamica trebuie sa incheie cu cel putin o luna de zile inaintea nasterii un contract cu centrul clujean.
Sangele ombilical se preleveaza la nasterea copilului dupa sectionarea cordonului ombilical. Circa 97% din sangele ombilical se afla in placenta, iar 3% in cordonul ombilical. Prelevarea trebuie facuta cat mai repede pentru a evita coagularea. Cantitatea medie de sange ombilical prelevat din placenta este 90 ml. Contraindicatiile prelevarii sunt date de infectia cu HIV, hepatita B si C activa, alte boli infectioase. De la prelevarea sangelui ombilical, pana la terminarea prelucrarii (in laborator), o parte dintre celule mor. In primele 48 ore supravietuiesc toate celulele embrionare; dupa 72 de ore mor 5% dintre celule, dupa 96 de ore 10%. Dupa 96 de ore descompunerea celulelor se accelereaza, iar celulele incep sa se diferentieze. Temperatura de transport este urmarita permanent cu un microcip. Ambalajul de transport este adaptat in asa fel, incat poate pastra timp indelungat temperatura corespunzatoare a sangelui ombilical, chiar si in conditiile oscilarii neasteptate a temperaturii mediului. Sangele ombilical se prelucreaza imediat dupa sosirea in laborator - celulele stem sunt separate de plasma si de globulele rosii, si se depoziteaza definitiv in containere biologice, in aburi de azot lichid la -196 grade C. Containerele sunt independente de energia electrica. Fiecare transplant este impartit in doua, fiecare parte fiind depozitata in alt container. Prin aceasta se reduce simtitor riscul distrugerii transplantului. La cerere, transplanturile pot fi depozitate in spatii separate. Acestea sunt proiectate astfel incat nici incendiul in depozit sau in apropiere sa nu produca distrugerea transplantului. Spatiile sunt asigurate prin sistemul de siguranta conectat la angajatii laboratorului, firma de protectie si politie. Locul este ales in asa fel incat sa nu existe riscul de inundatie, cutremur, surparea solului, etc.
Clonarea ca alternativa
O alternativa care poate sa transforme sangele placentar intr-un produs inutil este data de clonarea unui organism intreg sau a unor parti pentru utilizarea la transplantare. Desi pare a fi teoretic posibil, metoda are implicatii etice de neacceptat pentru societatea actuala. De aceea, in prezent, clonarea umana este strict interzisa in lume.
Asadar, transplantul de celule hematopoetice, indiferent de sursa lor (maduva osoasa, sange periferic sau cordon ombilical), este unul dintre cele mai pretentioase transplanturi din punct de vedere imunologic si al nivelului de compatibilitate necesar. In prezent, in ciuda unei compatibilitati crescute intre donator si pacient, frecventa reactiei acute grefa contra gazda care induce moartea pacientului este mare. Dar perspectiva este optimista in ceea ce priveste utilizarea sangelui ombilical in producerea de alte tipuri de celule (pancreatice, cardiace, etc). In aceste cazuri, gradul de compatibilitate nu va mai fi un criteriu atat de restrictiv, iar bancile cu celule stem din cordonul ombilical vor putea constitui surse importante de celule.
Sanatate la punga
Mamicile din Romania care au dorit stocarea sangelului placentar au facut-o pana acum pentru uz propriu (adica tratarea propriului copil) si nu pentru uz public.
Insa sangele placentar poate fi donat. Datele despre el sunt stocate intr-un Registru de Transplant. Medicii spun ca donarea de sange placentar poate salva vieti putand fi folosit transplantul si la cei care nu au un stoc de sange placentar, dar si la cei care, desi au o rezerva, au o boala genetica ce este deja prezenta ca informatie la nivelul celulelor inca de la nastere.
Probabilitatea de a contracta in timpul vietii o boala ce poate fi tratata cu celule stem este, potrivit specialistilor, de circa 15%. Cu toate acestea, procentul de transplantare efectiv este redus, din cauza faptului ca aceasta procedura este noua si nu lipsita de complicatii. In ciuda acestora insa, metoda se foloseste azi in cazul a circa sapte zeci de boli grave, majoritatea mortale, iar spectrul acestor boli se largeste permanent.
Unele dintre aceste afectiuni apar rar, altele in schimb sunt printre cele mai frecvente cauze de deces neaccidental la copii.
In Romania, pana in prezent nu a fost realizat nici un transplant de celule stem avand ca sursa sangele placentar.
Rate pentru viata
In Romania, pretul de baza are incluse prelevarea de sange ombilical, transportul, prelucrarea si examinarea. In afara pretului de baza - de 3.070 RON se plateste o taxa anuala pentru conservare - de 62,82 RON. Daca sangele ombilical este contaminat sau daca grefa de transplant pregatita din acesta nu va fi utilizabila pentru transplantare, clientul nu va plati nimic, iar doza de sange va fi distrusa. Pretul de baza poate fi achitat si in trei rate. Taxa de depozitare se plateste anual, iar in cazul in care se uita acest lucru, se primeste o instiintare scrisa si se percepe o penalizare.
Transplantul autolog (propriul sange ombilical) se poate utiliza in mai multe tipuri de leucemii acute sau cronice, boala Hodgkin, diferite tipuri de cancere, boli autoimune (lupus eritematos, artrita reumatoida). Pentru utilizarea potentiala sunt luate in calcul boala Alzheimer, diabetul, bolile cardiace sau distrofiile musculare.
Transplantul alogenic (donator fraternar de sange ombilical) se utilizeaza in plus, pentru boli fagocitare, liposomale, histocitare sau boli mostenite.
Boli tratabile
Celulele stem din cordonul ombilical au fost folosite inca din 1988 pentru a trata boala Gunther, sindromul Hunter, sindromul Hurler, leucemia limfoblastica acuta si alte afectiuni in special ale copiilor. Azi, in Statele Unite ale Americii exista banci care asteapta donatiile de cordoane ombilicale. Mai ales pentru cercetare. Una din afectiunile importante pentru care descoperirea si folosirea celulelor stem a adus o urma de speranta este SIDA. Cercetatorii de la Stanford University School of Medicine au facut un prim pas in cresterea vaselor de sange din celule stem, care eventual ar putea fi transplantate in organisme vii. Apoi pentru bolile cardiovasculare - studiile sunt extrem de avansate - dat fiind faptul ca aceste afectiuni ocupa un loc fruntas printre cauzele de mortalitate in randul oamenilor, si astfel, inlocuirea vaselor de sange ar putea salva multe vieti.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.